El veïnat de la Casa Orsola ha liderat la trobada de blocs en lluita contra l’especulació immobiliària que aquest dijous ha concentrat un centenar de persones a la cantonada del carrer de Calàbria amb el de Consell de Cent. La trobada l’han convocada a les set de la tarda però ja una hora abans han tallat el trànsit per celebrar, al mig del carrer, l’assemblea setmanal que acostumen a fer en un espai tancat.

A la concentració s’hi han sumat també veïns i veïnes d’altres blocs de la ciutat, que estan organitzats per denunciar les pràctiques que consideren abusives per part de les propietats dels seus immobles. És el cas del veïnat del Bloc Tarragona, un edifici sencer de l’Eixample que la propietat intenta convertir en un bloc de pisos turístics, o dels veïns del carrer Hospital 99, que van organitzar una campanya de 15 dies per aturar un desnonament amb data oberta. Tots dos han intervingut per explicar els seus casos i, un cop acabades les intervencions, els participants han marxat en cercavila per concentrar-se davant del bloc de Tarragona.

Els manifestants han denunciat que els anuncis recents en matèria d’habitatge, com la recentment aprovada llei d’habitatge, són oportunisme polític per la proximitat de les eleccions: “Són propostes i mesures amb finalitats electoralistes que busquen esgarrapar vots en comptes d’oferir solucions reals”, han dit en un comunicat. Per posar-hi solucions, diuen, cal que el veïnat s’organitzi: “Com més organització hi hagi, menys gent faran fora de casa”, argumenta Albert Freixa, portaveu de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample. “La llei estatal d’habitatge no ha tocat els lloguers de temporada i és un forat molt gran”, explica també Enric Aragonès, del Sindicat de Llogateres, que demana a la Generalitat que ho reguli.

Volen ser exemple d’autoorganització

L’objectiu de la concentració d’aquest dijous també ha estat erigir-se com a exemple. “Quan un especulador vol fer fora tota la gent d’un bloc de pisos, cal prendre exemple dels blocs que avui es troben aquí i organitzar-se“, comenta Enric Aragonès. “Som molt conscients que si no ens haguéssim organitzat no hauríem pogut estar ni tant sols aquest any i mig”, explica també Elisenda Paños, una de les veïnes afectades de la Casa Orsola.

Els primers turistes arriben al bloc de Tarragona

La concentració d’aquest dijous es fa precisament la mateixa setmana que el veïnat del bloc de Tarragona ha denunciat a les xarxes socials que ja han arribat els primers turistes al seu edifici. Ho han fet amb una piulada a Twitter aquest dimecres en què convidaven els turistes a tornar a casa seva.

Mari Carmen Suárez, una de les veïnes del bloc de Tarragona que ha participat a la concentració, ha explicat que efectivament en aquest edifici ja hi ha uns 30 pisos buits, alguns en obres però d’altres ja allotgen turistes. Entre els veïns que encara hi viuen, alguns dels quals ja se’ls ha notificat que han de marxar, han decidit organitzar-se i “lluitar per frenar aquestes llicències turístiques i que no desnonin els veïns”.

L’Ajuntament de Barcelona també ha buscat fórmules per evitar que tot el bloc es converteixi en pisos turístics. En aquest sentit, ha suspès 77 llicències turístiques, acollint-se a una lei que permet als consistoris revocar qualsevol llicència atorgada per desenvolupar una activitat econòmica si aquesta no s’ha activat en els darrers tres mesos.

Desnonament ajornat

També aquesta setmana s’havia d’executar el desnonament d’un dels primers veïns de la Casa Orsola que va anar a judici. La data prevista era el 19 de maig però a principis de mes el desnonament es va ajornar, de moment, sense nova data.