L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, han presentat aquest dimecres l’acord per governar Barcelona els pròxims quatre anys. El nou govern de comuns i socialistes tindrà sis tinències d’alcaldia, entre les quals destaca la de seguretat, que anirà a mans d’Albert Batlle, del PSC. L’executiu estarà format per un total de 18 regidories repartides equitativament entre Barcelona en Comú i el PSC.

Els dos socis de govern han presentat l’acord en una compareixença solemne a la Galeria Gòtica de l’Ajuntament. Ada Colau ha destacat que és el govern “més ampli” dels tres últims mandats i l’ha definit com “un govern més que de coalició”. De fet afirma que es tracta d’un executiu “fort, equilibrat, cohesionat i que vol ser estable”.

El socialista Jaume Collboni ha celebrat que el nou govern municipal sigui “paritari” quant a la corresponsabilitat dels dos partits, que han allargat la mà a l’oposició per arribar a “grans acords de ciutat” en matèria d’habitatge, seguretat i canvi climàtic. Amb 18 regidors, de fet, el govern és ampli però no té majoria absoluta.

Un acord “centrat només en Barcelona”

Tant els comuns com els socialistes han volgut deixar enrere el trencament de l’acord de govern que es va produir el 2017, després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. De fet, no han amagat que els dos partits de govern tenen visions diferents sobre diversos temes, com la qüestió nacional. Tot i això, han volgut deixar clar que el pacte “està centrat només en Barcelona”.

Ada Colau ha volgut deixar clar que l’acord no està supeditat als pactes que puguin estar negociant-se a altres administracions. “Només hem parlat de Barcelona”, ha apuntat. De la seva banda, Jaume Collboni, el futur primer tinent d’alcalde, ha defensat que cada formació podrà “expressar lliurement” les seves posicions amb l’objectiu de “salvaguardar la governabilitat de la ciutat i la cohesió del govern municipal“.

Però les diferències entre els dos socis de govern ja s’han fet visibles en aquesta presentació de l’acord de govern, amb el llaç groc al balcó de l’Ajuntament com el primer motiu de discrepància.

Tinències d’alcaldia

Les tinències d’alcaldia que han acordat comuns i socialistes són:

  • Jaume Collboni – Primer tinent d’alcalde d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda
  • Janet Sanz – Segona tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat
  • Laia Bonet – Tercera tinenta d’alcalde d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana
  • Laura Pérez – Quarta tinenta d’alcalde de Drets Socials i Feminisme
  • Albert Batlle – Cinquè tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat
  • Joan Subirats – Sisè tinent d’alcalde de Cultura, Educació i Ciència

Regidories de districte

L’acord de govern també recull qui seran els regidors dels 10 districtes de la ciutat:

  • Ciutat Vella – Jordi Rabassa
  • Eixample – Jordi Martí
  • Gràcia – Eloi Badia
  • Horta-Guinardó – Rosa Alarcón
  • Les Corts – Xavier Marcè
  • Nou Barris – Marga Marí-Klose
  • Sant Andreu – Lucía Martín
  • Sant Martí – David Escudé
  • Sants-Montjuïc – Marc Serra
  • Sarrià-Sant Gervasi – Albert Batlle

 

L’acord arriba un mes i mig després de les municipals

Colau i Collboni han comparegut aquest dimecres a l’Ajuntament per fer pública la composició del govern fruit del pacte entre comuns i socialistes; un pacte que s’ha fet esperar un mes i mig des de les eleccions municipals del 26 de maig. Durant aquest mes i mig després dels comicis, la maquinària negociadora ha fet molts girs de timó.

En un principi l’acord havia d’incloure-hi també Esquerra Republicana, que va ser la força guanyadora de les eleccions. En saber-se els resultats, Ernest Maragall va apostar perquè Barcelona tingués un alcalde republicà, però quan va comparèixer Ada Colau per valorar els resultats, de seguida va proposar que el que la ciutat necessitava era un gran pacte d’esquerres que inclogués els comuns, els republicans i també els socialistes.

Però la idea del tripartit va ser rebutjat des del primer minut tant pel PSC com ERC. Finalment, la proposta que va acabar fructificant va ser la del bipartit amb Ada Colau com a alcaldessa. El pacte d’investidura va poder tirar endavant amb els vots favorables de Manuel Valls. La proposta va ser referendada per les bases dels comuns.

Comparteix a: