Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Ciutadans i PP planten cara al govern d’Ada Colau quan falta una setmana perquè se celebri el plenari del cartipàs. Els quatre grups de l’oposició han arribat a un acord “de mínims” per a l’organització interna de l’Ajuntament i critiquen que la proposta de comuns i socialistes no recull les garanties mínimes per poder treballar.

L’acord que han signat ERC, JxC, Cs i PP recull les propostes concretes que demanen pel cartipàs en els següents àmbits:

  • Comissions de plenari. N’hi haurà quatre, com en l’últim mandat. L’oposició vol presidir-les totes (2 ERC, 1 JxC i 1 Cs) per respondre a un criteri de “control i fiscalització” del govern. Segons els grups, però, els dos socis de govern volen quedar-se les presidències com s’havia fet en mandats socialistes.
  • Plenaris de districte. Els grups de l’oposició demanen la presidència dels 10 plenaris (5 ERC, 3 JxC i 2 Cs) perquè el govern ja té els regidors executius. Segons denuncia l’oposició, però, l’executiu de comuns i socialistes volen també presidir alguns districtes.
  • Empreses municipals. L’oposició vol tenir majoria en el Consell d’Administració de B:SM, la principal empresa municipal, igual que té en el ple. Així s’ha fet en els dos últims mandats, però segons critiquen els grups, els dos socis de govern volen tenir-hi majoria.
  • Personal eventual. Dels 124 assessors en joc, l’oposició planteja quedar-se’n el 40 % (50 càrrecs) i que el govern en tingui el 60 % (74 càrrecs). Els grups denuncien que la proposta que els va fer arribar el govern donava per a comuns i socialistes el 75 % del personal eventual.

 

 

Fonts municipals expliquen que el govern treballa per un acord proporcional i equitatiu i que encara hi ha dies per parlar-ne. Aquest dijous es trobaran tots en la primera Junta de Portaveus.

“Volen escanyar l’oposició”

Els quatre grups que han signat l’acord recorden que tenen majoria absoluta i que sense ells no es podrà aprovar el cartipàs. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, assegura que l’executiu pretén “escanyar l’oposició durant els pròxims quatre anys”. En la mateixa línia s’ha pronunciat Jordi Martí (JxC), que defineix la proposta del govern com a “inacceptable” perquè pretén “silenciar” l’oposició.

Des del PP, Óscar Ramírez ha criticat que “el govern ens vol tapar la boca” i recorda que el cartipàs s’ha negociat sempre amb consens. El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha qualificat de “totalitària” l’actitud de Colau. Preguntat sobre l’absència de Manuel Valls (BCN Canvi) a l’acord, Sierra ha dit que Valls “és el responsable que tinguem el pitjor govern” i ha ironitzat que potser busca “ser tinent d’alcalde a l’ombra”.