La pugna per la Diputació de Barcelona continua oberta. Després del pacte entre el PSC i Junts per Catalunya per governar aquesta institució que van segellar divendres, Esquerra ha ofert aquest dilluns a JxC la presidència de la Diputació si trenca l’acord amb els socialistes. “No és qüestió de cadires sinó d’estratègia independentista”, ha afirmat l’adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, que ha ofert un govern independentista a JxC.

L’oferta d’ERC arriba després que aquest cap de setmana JxC demanés als republicans desfer els acords que han fet amb el PSC en alguns municipis si volien entendre’s amb ells a la Diputació. Segons Aragonès, això seria “magnificar els problemes”. El dirigent d’ERC ha descartat que la crisi a la Diputació afecti el govern de la Generalitat. “Governem junts però pensem diferent”, ha afirmat.

Després de l’oferiment de Pere Aragonès, David Bonvehí i Ferran Bel (PDeCAT) s’han desplaçat a la seu d’ERC per reunir-se amb dirigents del partit. A la sortida, Bonvehí ha dit que la intenció és continuar “la bona relació” amb ERC. El portaveu de JxC, Eduard Pujol, ha qualificat d’“operació de màrqueting” l’oferta d’ERC perquè depen del suport dels comuns que ja han descartat. De fet, Joan Mena (Catalunya en Comú) ha reclamat un tripartit d’esquerres.

El PSC demana “no subhastar” la Diputació

El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, ha demanat a ERC “no subhastar” la Diputació de Barcelona després de l’oferiment de Pere Aragonès a JxC. “Sembla una subhasta i volem manifestar una certa indignació”, ha dit Illa, que confia que el pacte amb JxC es mantingui perquè “el PDeCAT i JxC sempre han respectat” els pactes amb el PSC.

Artadi: “La unitat ha tocat fons”

Prèviament a les paraules d’Aragonès, Junts per Catalunya ha reunit al Parlament de Catalunya diversos dirigents, entre els quals el president de la Generalitat, Quim Torra, i diversos consellers. En acabar, la diputada i també regidora Elsa Artadi ha afirmat que la unitat de l’independentisme “ha tocat fons” i ha pressionat ERC per revisar “els acords amb el 155”. Segons JxC, ERC els ha desbancat de 27 municipis on van ser la llista més votada.

ple Diputació Barcelona

Quants diputats té la Diputació?

Fruit de les eleccions municipals del 26-M, els 51 diputats de la Diputació es van repartir així: el PSC, 16; ERC, 16; JxC, set; els comuns, cinc; Cs, quatre; el PP, dos, i un diputat per a Tot per Terrassa (TxT). Per escollir president es necessita majoria absoluta en primera volta i, si no pot ser, n’hi ha prou amb majoria simple (més vots a favor que en contra) en una segona volta. Tant l’acord del PSC i JxC com una hipotètica entesa ERC-JxC no arriba a la majoria absoluta. ERC diu que compta amb el suport de TxT.