A la consulta hi podien votar més de 9.500 persones que estaven inscrites al registre de BComú. La participació ha estat del 40 %, molt superior a la que es va fer el maig del 2016 per validar l’acord de govern. Pisarello ha assegurat que si el PSC hagués consultat a les seves bases sobre el 155, “aquesta consulta hauria estat innecessària”. El primer tinent d’alcalde ha admès, però, que la votació “és el que tocava fer” i que el resultat “serà bo per la ciutat” perquè “permetrà col·locar Barcelona al centre i al marge de la política de blocs”.

L’alcaldessa Ada Colau ha afirmat a través de Twitter que “ha estat una decisió difícil”, però que l’han pres amb “radicalitat democràtica”. Colau, que ha agraït a Collboni la feina feta de forma conjunta, també ha assegurat que continuaran governant amb “objectius concrets i “amb tot el diàleg que la ciutat es mereix” i ha aprofitat per llançar un missatge als socialistes perquè abandonin els pactes amb PP, Cs i Unió.

Aquesta setmana, el líder socialista a l’Ajuntament i segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, es mostrava confiat en la continuïtat dels socialistes a l’equip de govern, i ha demanat a Ada Colau que defensés el pacte amb claredat. Colau, que no ha volgut fer pública la seva posició —tampoc ho han fet la resta de membres de BComú a l’executiu— ja va dir aquest dissabte que “hi havia motius per mantenir-lo i també per trencar-lo”.

Un pacte d’un any i mig

Colau i Collboni van segellar el pacte de govern fa un any i mig. L’alcaldessa va explicar aleshores que s’havia arribat a un acord gràcies a la “generositat” i la “valentia” dels dos partits que va permetre posar els objectius de ciutat per davant dels interessos de les formacions, malgrat les diferències. Tot i així, el debat nacional sobre el futur de Catalunya ha acabat esquitxant l’acord entre comuns i socialistes a l’Ajuntament, que s’ha anat tibant els darrers dies, sobretot a partir de l’anunci del suport del PSC a l’aplicació del 155, fins a acabar-se trencant.