La forta tempesta que ha caigut aquest dissabte al migdia ha empitjorat la situació a l’aeroport del Prat, ja compromesa per la vaga del personal de terra i de manteniment d’Iberia.

Les cancel·lacions i retards han estat la tònica de la jornada. Segons Aena, a més dels 62 vols de Vueling prèviament cancel·lats per la vaga d’aquest dissabte cal sumar-hi 42 cancel·lacions més, moltes de Vueling, per la pluja. La companyia ja ha informat que ha recol·locat aquests passatgers en altres vols o en autobusos.

Panell cancel·lacions aeroport

També ha calgut desviar cinc vols a d’altres aeroports com Reus o Girona. Tot plegat provoca que als panells s’hi puguin veure retards generalitzats que en alguns casos arriben a les cinc hores.

La vaga convocada al Prat no només afecta Iberia. Els seus treballadors de terra donen servei a més d’una vintena de companyies. Això suposa la meitat de vols que surten de Barcelona o hi arriben. Aquesta situació fa preveure que el nombre de vols afectats pugui superar el miler.

A primera hora del matí es respirava normalitat a l’aeroport malgrat els retards, una imatge que ha canviat per complet al migdia amb l’arribada de la tempesta a la ciutat que ha obligat fins i tot a suspendre totes les operacions de vols durant uns 30 minuts. A les 13.30 h s’ha reobert parcialment el trànsit aeri i només s’han fet operacions d’aterratge i finalment a les 13.48 h ja han començat a enlairar-se, de forma esglaonada, aeronaus.

Els motius de la vaga

Els sindicats reivindiquen més dotació de personal per fer front al creixement del trànsit aeri, que l’any passat va superar els 50 milions de passatgers i que aquest any aconseguirà nous rècords. Aquestes queixes que ja es van fer visibles l’any passat quan els treballadors van convocar també una vaga que finalment va ser desconvocada quan sindicats i empresa van arribar a un acord. Els sindicats asseguren que aquest pacte ha quedat obsolet a causa de l’incompliment constant per part de la companyia. El seguiment de la vaga ha estat del 80%, segons UGT, i del 17,5%, segons Iberia.

Segons ha informat el Govern espanyol, els serveis mínims obligaran el 100 % dels enlairaments a les Balears i les Canàries, el 54 % dels vols internacionals i un 32 % dels peninsulars que tinguin una alternativa de transport inferior a cinc hores. Aena ha confirmat que s’estan complint els serveis mínims decretats però afirmen que el mal temps podria complicar la situació perquè obligaria a endarrerir encara més els vols afectats.

Vueling suspèn un centenar de vols per la vaga

Els sindicats mantenen que són més els vols de Vueling afectats per la vaga i que podrien arribar als 138 (i no els 62 oficials). La companyia ja havia anunciat prèviament a tots els usuaris afectats la situació de vaga. Tot i això alguns lamentaven a l’aeroport haver rebut massa tard la notificació. Com a alternativa, als afectats, Vueling els ha donat l’opció de viatjar de forma gratuïta els següents 15 dies o sol·licitar el reemborsament del trajecte. Es pot consultar la llista de vols cancel·lats a la web www.vuelingnews.com

La resta de vagues d’estiu a l’aeroport del Prat

La d’aquest cap de setmana és la primera vaga estiuenca a l’aeroport del Prat, però no serà l’única. Aquest divendres els controladors de l’aeroport de Barcelona van anunciar la convocatòria d’una vaga indefinida per aquest estiu. La convocatòria l’ha feta el Comitè d’Empresa de Trablisa, la companyia encarregada dels controls de seguretat a l’aeroport. Ho han fet després de desconvocar les aturades que estaven previstes per al mes de juliol.