L’estiu del 2019 amenaça de ser molt complicat per als passatgers de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat. Els vigilants dels controls de seguretat han tornat a convocar aturades parcials per al mes de juliol, tot just dos anys després d’una vaga que va col·lapsar aquest equipament, l’estiu del 2017. El comitè d’empresa ja ha registrat la petició de vaga al Departament de Treball. Les aturades començaran a partir del 12 de juliol i seran tots els divendres, diumenges i dilluns. Es faran en sis torns d’una hora i mitja cada dia. Si l’empresa no dona resposta a les seves reivindicacions, avisen que a partir de l’1 d’agost faran una vaga indefinida.

Millores salarials i laborals

Actualment el personal del control de seguretat treballa per a Trablisa, l’empresa adjudicatària que va guanyar el concurs d’Aena el juny del 2018 (anteriorment la concessió la tenia Eulen). Els treballadors tenen un document amb 14 reivindicacions en què destaquen dues demandes: cobrar un plus de productivitat de 200 euros al mes i també demanen la paritat en el lloc de feina. Segons l’assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, el fet que el percentatge de dones sigui inferior al d’homes fa que tinguin més càrrega de feina. També reclamen fer un descans de 10 minuts cada hora.

Giménez és el president sindicat PROU (Plataforma de Representació Obrera Unitària), que té la majoria absoluta en el personal de vigilància dels controls de seguretat. Des del sindicat es queixen que les negociacions amb l’empresa no han donat fruit i que per això han anunciat la vaga.

Sis torns d’aturades d’una hora i mitja

La convocatòria coincideix amb la temporada d’estiu, que és quan hi ha més operacions a l’aeroport del Prat, per les vacances. De moment, al juliol les aturades estan convocades per a tots els divendres, diumenges i dilluns a partir del dia 12. Es faran sis torns d’una hora i mitja, que en total són nou hores de vaga parcial diàries. Els torns es faran en els següents horaris:

  • de 5 a 6.30 h
  • de 10 a 11.30 h
  • de 16 a 17.30 h
  • de 18 a 19.30 h
  • de 22 a 23.30 h
  • de 4 a  5.30 h

La vaga podria convertir-se en indefinida si Trablisa no dona resposta a les demandes dels treballadors. Asseguren que a partir de l’1 d’agost faran aturades de 24 hores tots els dies de la setmana.

Les aturades durant el MWC es van desconvocar

Els vigilants dels controls de seguretat també van convocar una vaga a l’aeroport de Barcelona durant el Mobile World Congress, però finalment la van desconvocar. El comitè d’empresa denunciava que les millores pactades arran de les protestes que van fer l’estiu del 2017 no s’estaven complint.

Des de Treball confirmen que s’ha registrat el preavís de vaga i que, com és habitual en aquests casos, es preveuen les negociacions entre empresa i treballadors, amb la mediació del departament. De moment, però, no hi ha convocada cap trobada.