control transit nus trinitat
Foto: Laura Guerrero

La implantació del nou toc de queda a Catalunya torna a restringir la mobilitat en 161 municipis de Catalunya entre la una de la matinada i les sis del matí. Per tant, les persones que s’hagin de moure en aquestes poblacions durant la franja de nit en què està vigent la prohibició necessitaran acreditar-ne els motius.

Les restriccions de mobilitat afecten la majoria de la població catalana, uns sis milions de persones, és a dir, el 78 % dels ciutadans.

Quina durada tindrà el toc de queda?

El govern vol que el confinament nocturn tingui una vigència de set dies i que es pugui revisar en funció de la situació epidemiològica. Setmana rere setmana s’actualitzarà la llista de municipis afectats, de manera que cada set dies caldrà un nou aval del TSJC a la mesura. “No serà d’una setmana”, no serà possible revertir les dades “més que pèssimes”, en set dies, ha dit la portaveu del govern, Patrícia Plaja. De fet ha pronosticat que, com a mínim, s’allargarà tres setmanes.

Salut admet que el mapa del toc de queda “pot acabar canviant una mica”. I ja ho ha fet amb la incorporació de tres localitats més, Santa Cristina d’Aro, Altafulla i Caldes d’Estrac.

Qui vigilarà que es compleix?

Com en l’anterior toc de queda, seran les policies locals i els Mossos d’Esquadra els que vetllaran pel compliment de la mesura. Els Mossos reforçaran amb 300 agents el dispositiu per controlar el confinament nocturn, especialment a Barcelona i la franja litoral. La multa per incomplir el toc de queda a Catalunya pot arribar a ser de 6.000 eurosLa xifra, entre 300 i 6.000, variarà en funció de les circumstàncies de la sanció. 

Interior recupera el certificat autoresponsable de desplaçament nocturn

Amb el retorn del toc de queda, el Departament d’Interior recupera el certificat autoresponsable de desplaçament nocturn, que servia per acreditar els desplaçaments quan estaven en vigor l’anterior toc de queda i l’estat d’alarma. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que el nou certificat serà molt similar a l’anterior. En el certificat anterior es permetia justificar la mobilitat en les situacions següents:

  • Desplaçaments per motius laborals
  • Desplaçament professional, o de personal voluntari acreditat, per fer serveis essencials, sanitaris i socials
  • Cura de mascotes i animals de companyia (en la franja compresa entre les 04.00 i les 06.00 hores)
  • Retorn al domicili de centres educatius i de les activitats culturals i espectacles públics
  • Assistència sanitària d’urgència, adquisició de productes farmacèutic per raons d’urgència (la més propera al domicili) i assitència veterinària urgent
  • Desplaçament per anar i tornar de treballar, i aquells derivats del propi treball
  • Retorn al lloc de residència habitual
  • Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables
  • Actuació urgent davant d’òrgans judicials
  • Causa de força major o una altra situació de necessitat justificada

El certificat és necessari per justificar els desplaçaments entre la una de la matinada i les sis de la matinada, quan està en vigor el toc de queda. Aquest document es pot imprimir cada dia. Descarrega’t el PDF aquí. També es pot omplir a través d’internet o el telèfon mòbil i dur-lo en format digital.