Desenes de dones expliquen a les xarxes socials que després de rebre la segona dosi de la vacuna contra la covid han patit alteracions en el cicle menstrual: endarreriments o avançaments del període o sagnies més abundants o més duradores de l’habitual. Lamenten que ningú les avisés que això els podia passar i, sobretot, critiquen que quan ho han consultat al metge, hi han tret importància. “Això ens fa sentir infantilitzades: podem parlar clarament, no vol dir que per això no m’hauria vacunat, però crec que és una informació que no se’ns pot negar“, explica Júlia Barceló, una de les dones que han explicat el seu cas a Twitter.

Segons relata, a ella se li va endarrerir la regla i, quan li va venir, va ser molt més llarga de l’habitual. En un primer moment es va sorprendre, però es va tranquil·litzar en llegir a Instagram que una amiga seva explicava que també li havia passat. Per això va decidir fer el mateix i compartir-ho a les xarxes socials.

La quantitat de respostes d’altres dones a qui després de rebre la vacuna també s’havia alterat el cicle menstrual la va sorprendre. “Si se t’endarrereix la regla, si se t’avança, si no la tens, si de cop estàs sagnant durant molts dies… són coses que poden preocupar molt“, explica.

El Ministeri de Sanitat nega la relació

L’Agència Espanyola de Medicaments no recull aquestes alteracions com un dels possibles efectes secundaris de la vacunació. De fet, segons el Ministeri de Sanitat, fins a finals de març a l’estat només s’havien notificat 82 casos d’alteracions de la menstruació després de rebre la vacuna. El ministeri, però, remarca que no es tracta de reaccions adverses, sinó de problemes de salut que han coincidit en el temps amb l’administració de la vacuna i que, per ara, no s’ha trobat cap relació entre aquestes alteracions i el vaccí.

“És puntual i no té més conseqüències”

A la clínica Dexeus Dona, en canvi, sí que els consta que moltes dones vacunades han patit aquesta alteració i consideren que, tot i que no és greu, caldria fer estudis científics sobre la qüestió. “No és un efecte important, però no estaria malament informar-ne: si tens alguna alteració en la menstruació, no t’amoïnis, és puntual i no té més conseqüències“, explica Alicia Úbeda, cap de Ginecologia de la Clínica Dexeus Dona. La majoria de les afectades tenen entre 30 i 45 anys, però Úbeda remarca que no té més afectacions ni en la fertilitat ni en la salut de les dones.

En canvi, Josep Perelló, ginecòleg de l’Hospital de Sant Pau que està estudiant les alteracions de la menstruació en relació amb diferents aspectes de la pandèmia, considera que és difícil relacionar la vacunació amb aquestes alteracions. Explica que en cap altra vacuna s’ha trobat aquesta relació i apunta com a possible causa l’estrès que representa el fet de rebre la vacuna de la covid i que no es dona en altres vaccins.

Perelló també apunta que molts dels casos que s’han registrat podrien haver transcendit pel que s’anomena un biaix de percepció, ja que les poques investigacions que hi ha fins ara sobre la qüestió es basen en enquestes en què es pregunta directament si han patit aquest símptoma en lloc de fer una pregunta oberta sobre els símptomes que s’han patit.

Estudis en marxa

Perelló lamenta que s’hagi generat “una mica d’alarma social” amb aquesta qüestió però coincideix amb la ginecòloga Alicia Úbeda que cal estudiar-ho. Tot i que considera que el procediment que caldria per fer una investigació científica exhaustiva és gairebé “inviable”, Perelló participa en un grup d’investigació internacional en què estan estudiant a través de les dades registrades en una aplicació de control de la fertilitat si la vacunació pot haver fet avançar o endarrerir la regla. Esperen tenir-ne aviat les primeres conclusions.

El confinament sí que va afectar la menstruació

Josep Perelló, juntament amb els ginecòlegs Joaquin Calaf i Ignacio Lete, ja va desenvolupar un estudi durant els mesos de confinament per determinar si havia tingut efectes en el cicle menstrual. Tot i que encara han d’acabar d’analitzar-ne les dades —preveuen publicar-ne els resultats al setembre— les primeres conclusions apunten que les dones que van viure aquest període amb més ansietat van patir alteracions de la regla, independentment de si estaven exposades o no al virus.