vista aèria Barcelona
Foto: Vicente Zambrano

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, creu que la justícia avalarà el toc de queda a Catalunya per municipis presentat pel govern, perquè la mesura és coherent i “està bastant ben plantejada”. En cas que no sigui així, però, creu que el govern haurà de “restringir en tot el possible” els punts on la interacció social té més risc.

En una entrevista a TV3, ha admès que la llista de municipis afectats pel toc de queda “pot acabar canviant una mica“. Craywinckel es refereix a alguns municipis com Caldes d’Estrac o Santa Cristina d’Aro, que queden lliures del confinament nocturn però que, en canvi, estan totalment envoltats de municipis on sí que s’aplicarà el toc de queda.

El mapa de municipis amb toc de queda es revisarà cada set dies

De moment, el toc de queda s’ha aplicat al peu de la lletra als municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència superior als 400 casos per cada 100.000 habitants la darrera setmana. “Ens estem movent en un primer mapa”, admet Craywinckel, que quan s’aprovi la mesura “s’ha de convertir en una llista de veritat”. De fet, la directora del Servei Català de la Salut afirma que el mapa s’anirà revisant cada set dies i es modificarà en funció de com evolucionin les dades.

La traçabilitat dels contagis és “immanejable”

Craywinckel constata que s’està en un nivells de transmissió comunitària que no s’havien donat en onades anteriors i ja no hi ha traçabilitat. “És immanejable”, ha reconegut. Per això, ha dit que el missatge és que qualsevol que sàpiga que és contacte estret d’un positiu es quedi a casa. Ha afegit que no s’han deixat de fer proves a tots els contactes sinó que des de Salut Pública s’analitzen situacions de més risc, però que el missatge general és que si ets asimptomàtic no cal anar al CAP.