enllumenat Passeig de Gràcia
Foto: Lídia Carbonell

El govern de la Generalitat ha explicat en roda de premsa com s’aplicarà el toc de queda a Catalunya. Tot plegat, després que aquest dimecres va anunciar que ha demanat al TSJC tornar-lo a aplicar en 161 municipis. El govern ha sol·licitat a la justícia poder restringir la mobilitat entre la 1h i les 6h a les localitats amb més de 5.000 habitants i una incidència superior als 400 casos per cada 100.000 habitants. Entre aquestes localitats hi ha Barcelona, que havia sol·licitat al govern el toc de queda nocturn, i també els municipis de l’àrea metropolitana.

La mesura està pendent de l’aprovació del TSJC i que es publiqui al DOGC.

S’allargarà més d’una setmana

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat que la mesura s’ha sol·licitat per un període, de moment, d’una setmana, tot i que ha pronosticat que s’allargarà durant més temps, fins que es pugui corregir la gravetat de la situació actual. El confinament nocturn es podrà perllongar en el temps, en funció de com evolucioni la pandèmia, sempre amb el vist-i-plau de la justícia. Segons Plaja, l’executiu “confia” en què el TSJC aprovi la mesura, tenint en compte tan sols els “criteris de salut i jurídics” que han dut a sol·licitar-la.

Argimon: “Ens queda molt camí per recórrer”

En un sentit similar, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ha afirmat que volen ser molt “curosos” amb l’aplicació de la mesura, que afecta prop del 80 % de la població catalana. Així mateix, ha justificat el toc de queda per “prevenir les trobades als carrers i a les places”, sobretot per part dels més joves. A més, Argimon ha advertit que “ens queda molt camí per recórrer”, tot i reconèixer que el patró de creixement de contagis “sembla que s’està frenant”.

Més efectius policials, sobretot a Barcelona

De la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Igasi Elena, ha assegurat que s’incrementarà el nombre d’agents dels Mossos d’Esquadra destinats a controlar el compliment del toc de queda, establint dispositius conjunts amb les policies locals. Concretament, ha explicat que hi haurà 300 efectius 113 dotacions més, que es destinaran sobretot a la ciutat de Barcelona, especialment els dijous i divendres a la nit i els caps de setmana. El pròxim dilluns, dia 19 de juliol, hi haurà una reunió de coordinació entre la Generalitat i els 161 municipis afectats.

El govern analitza la situació de la cinquena onada

De moment, les dades de la cinquena onada continuen empitjorant cada dia que passa. Les hospitalitzacions s’apropen a les 1.200, com fa dos mesos, i els crítics a l’UCI fa dos dies que superen els 200. A Barcelona, cada dia d’aquest juliol s’han notificat 1.700 positius de mitjana, mentre que en el mateix període de juny van ser 118. El balanç s’ha multiplicat per 15.