Ronda litoral

El govern català ha decidit modificar, de nou, el confinament a Catalunya. Ara, després d’uns dies amb el confinament comarcal en vigor, s’amplia la mobilitat a tot el perímetre de Catalunya. La mesura entrarà en vigor dilluns, 26 d’abril i tindrà una vigència d’una setmana, fins al 3 de maig. Per tant, el confinament comarcal deixarà d’estar vigent després de 17 dies (es va tornar a implantar just després de Setmana Santa).

L’aixecament del confinament comarcal coincideix amb l’inici de la desescalada a Catalunya el proper 26 d’abril, que inclou el relaxament d’algunes de les restriccions vigents fins ara. Per exemple, es permet la reobertura de la restauració dels centres comercials i les botigues podran obrir sense limitació de superfície. La consellera de Salut, Alba Vergés, diu que es volen flexibilitzar les mesures però “amb molta precaució”.

Descartats les vegueries i el confinament metropolità

Finalment, el govern ha optat per aixecar les restriccions i permetre la mobilitat per tot el territori. Aquesta decisió arriba després que les últimes setmanes s’hagués plantejat aplicar un confinament per vegueries. Es tracta d’una divisió territorial d’origen medieval, aprovada el 2010, i poc coneguda per la població.

L’ampliació de la mobilitat era una demanda que havia arribat a la Generalitat des de diversos àmbits, tant des dels petits municipis com també des de l’Ajuntament de Barcelona, i altres ciutats de l’àrea metropolitana. El consistori, de fet, fa setmanes que alerta de les aglomeracions que provoca el confinament comarcal a la ciutat. Inicialment, el govern municipal s’havia decantat per un confinament metropolità però aquests últims dies també s’havia mostrat a favor de les vegueries.

Els canvis de confinament durant la pandèmia

Des que va esclatar la pandèmia, Catalunya ha viscut tot tipus de confinaments. Durant la desescalada de la primera onada va ser per regions sanitàries. Més tard, a la segona onada, es va establir un confinament comarcal entre setmana, que passava a ser municipal els caps de setmana. A la tercera onada es va anar més enllà i es va aplicar un confinament municipal de tota la setmana. Després de permetre la mobilitat de les bombolles de convivència per Setmana Santa i retornar després al confinament comarcal estricte, ara s’ha decidit retornar al confinament perimetral de Catalunya.