L’Ajuntament de Barcelona dona gairebé per fet que Catalunya abandonarà el confinament comarcal i passarà a un confinament per vegueries els propers dies. Si bé el Procicat encara no s’ha reunit per estudiar l’escenari epidemiològic actual i una possible flexibilització o enduriment de les restriccions a partir del 19 d’abril, el govern municipal ha mantingut “algunes converses informals” amb l’executiu català. “S’està escoltant la nostra petició, que és molt raonable. Probablement s’ampliarà el perímetre. […] Es parla de l’àmbit de la vegueria“, ha avançat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, al programa ‘bàsics’, de betevé.

Jaume Collboni, al ‘bàsics’
ENTREVISTA COMPLETA

Collboni reclama que el govern de la Generalitat decideixi sobre l’ampliació del perímetre de tancament perquè, diu, el confinament comarcal perjudica “totalment” Barcelona i els municipis de l’entorn. “Els barcelonins no tenim espais, som una ciutat molt densa”, ha opinat el tinent d’alcalde.

Una desescalada “més ràpida” per la vacuna

El líder dels socialistes a l’Ajuntament creu que l’aixecament del tancament per comarques ha de ser l’inici d’una desescalada, que, diu, ha de ser “més ràpida” que la feta en onades anteriors de la pandèmia pel coronavirus. Jaume Collboni confia que amb l’avenç de la vacunació vagin caient les restriccions tant de mobilitat com les dirigides a sectors com la restauració o el comerç.

Sobre les mesures horàries en bars i restaurants, el regidor creu que “no és raonable” que les terrasses tinguin les mateixes restriccions horàries que els interiors dels establiments. Alerta que molts negocis estan econòmicament “al límit” i, en aquest sentit, aposta per flexibilitzar gran part de les mesures perquè els treballadors actualment en ERTO puguin reincorporar-se als seus llocs de feina. Collboni creu que el govern de la Generalitat “està paralitzat” i “no pren massa decisions” en plena pandèmia, alhora que lamenta que dins del Procicat hi ha massa perfils tècnics que “no responen a les propostes” dels polítics.

“A Madrid li va pitjor que a Barcelona”

Les paraules de Collboni arriben després que el sector de la restauració hagi denunciat que els bars i restaurants catalans han obert al públic un 60 % menys d’hores que els madrilenys. El tinent d’alcalde no ha volgut fer cap comparativa entre Barcelona i Madrid i només s’ha limitat a dir que “Madrid està pitjor” que la capital catalana malgrat haver estat més flexible amb els bars i els restaurants: “Nosaltres estem a l’entorn de l’11 % de l’atur i Madrid, per sobre del 12 %”. Considera que “no és cert” que la capital espanyola hagi generat més activitat econòmica que Barcelona.