El govern de la Generalitat en funcions ha anunciat que dilluns vinent, 26 d’abril, s’aixecarà el confinament comarcal a Catalunya i es relaxaran altres restriccions. En l’àmbit educatiu, el batxillerat recupera les classes presencials i es permet la reobertura de la restauració als centres comercials, entre altres canvis. Aquestes mesures tindran una vigència de set dies, fins al 3 de maig. No obstant això, Vergés ha subratllat que cal mantenir la prudència: “Flexibilitzem algunes restriccions que ens permeten avançar, però amb molta precaució per no fer passos enrere”, ha dit.

Adeu al confinament comarcal

El confinament comarcal a Catalunya serà història a partir de la setmana que ve. Tot i que en els darreres dies s’havien estudiat altres opcions, finalment ha quedat descartat el confinament per vegueries o metropolità. El govern català en funcions directament permetrà la mobilitat per tot Catalunya.

Canvis a la restauració: reobren els locals de centres comercials

Un dels canvis principals a partir de dilluns és que reobriran els bars i restaurants dels centres comercials, després de sis mesos tancats.

El Procicat continua limitant l’horari de bars i restaurants. Des de principis de març poden obrir de forma ininterropuda de 7.30 a 17 h. Per als sopars, només es pot oferir servei de recollida al local, entre les 19 i les 22 h, i a domicili, fins a les 23 h.

Pel que fa al comerç, es permet l’obertura de les botigues sense límit de superfície, i s’elimina per tant la restricció dels 800 metres quadrats.

Classes 100 % presencials al batxillerat i els cicles formatius

El Procicat ha avalat que els alumnes de batxillerat i els cicles formatius recuperin les classes totalment presencials. Actualment, els estudiants d’aquests cursos combinen les classes virtuals o telemàtiques amb les presencials al 50 %.

No hi ha canvis a les universitats, que encara continuen amb aquest model d’eduació que combina les classes a les aules amb sessions en línia. Per contra, l’ensenyament a infantil, primària i secundària ha estat del tot presencial durant tot el curs.

Reunions socials sense límit de grups bombolla

La desescalada també permet a partir de dilluns les reunions sense límits de grups bombolla. El que sí que es manté és la limitació d’un màxim de sis persones en les trobades.

Malgrat això, el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, també demana cautela: “El fet que sigui possible no vol dir que hàgim de fer reunions amb quatre bombolles”. La interacció, ha recordat, és el que genera els contagis.

L’aforament de gimnasos i centres de culte, al 50 %

També es relaxen les restriccions als equipaments esportius i centres de culte. L’aforament a l’interior dels gimnasos passa a ser del 50 % (fins ara del 30 % a l’interior i del 50 % a exteriors i piscines). I als centres de culte també s’amplia l’aforament als fidels del 30 % al 50 %.

Cribratges automostra per “acorralar el virus a zones calentes”

La consellera de Salut en funcions i Marc Ramentol, secretari general de Salut, han explicat que a partir de la setmana vinent també es posarà en marxa una nova política de cribratges automostra i traçat de casos i contactes per combatre la pandèmia. En aquest àmbit, Vergés, ha explicat que “l’estratègia és acorralar el virus” en aquells territoris on n’hi hagi més incidència.

Mendioroz ha detallat que es podran fer fins a 15.000 test PCR al dia i que es repetiran de forma seriada (cada 15 dies) en municipis de zones amb més contagis. Els ciutadans menors de 70 anys que no estiguin vacunats seran la població diana i se’ls cridarà a participar-hi de forma voluntària.

Aquests cribratges poblacionals es faran a través del centres d’atenció primària (CAP), on els ciutadans podran recollir el dispositiu automostra. Després, a casa, podran fer aquest test i dur l’automostra al CAP. Una gestió “molt àgil” perquè es podrà fer la recollida als taulells d’informació i, per tant, des de Salut insisteixen que no suposaran una sobrecàrrega per als professionals sanitaris (metges i infermeres) de l’atenció primària.

Cauen els contagis, les morts i les UCI

Epidemiòlegs i també autoritats havien alertat del batejat com a “efecte Setmana Santa”, és a dir, que després del relaxament d’algunes restriccions amb motiu dels dies festius hi hagués una quarta onada de la pandèmia, amb més contagis, hospitalitzats, ingressos en UCI i morts. Tot i això, actualment la majoria dels indicadors estan baixant o, almenys, estan estancats.

Per això, el Procicat ha decidit aquesta flexibilització de les mesures, tot i que Salut insisteix que la situació a les UCI, amb els crítics al voltant dels 500 pacients, contina sent complicada.

A això també cal sumar-hi que cada dia que passa hi ha més població immunitzada contra la covid-19 gràcies a les vacunes, fet que redueix la possibilitat d’emmalaltir greument. De fet, segons ha assegurat Ramentol ha dit que ja hi ha el 30 % de la població catalana vacunada.