Restaurant Andreu Centre Comercial Illa

El Procicat ha autoritzat que els restaurants i bars dels centres comercials de Catalunya puguin tornar a obrir a partir d’aquest dilluns, 26 d’abril. Aquesta és una de les restriccions que s’elimina a partir de la setmana vinent, després que l’evolució de la situació epidemiològica hagi millorat els últims dies. Una de les altres restriccions que s’han modificat és la del confinament comarcal, que s’aixecarà a partir de dilluns. Totes aquestes mesures tenen una vigència d’una setmana, fins al dilluns 3 de maig.

L’aixecament del confinament comarcal coincideix amb l’inici de la desescalada a Catalunya el proper 26 d’abril, que inclou el relaxament d’algunes de les restriccions vigents fins ara.

Feia setmanes que el govern especulava amb aquesta possibilitat per als restaurants i bars de les grans superfícies i, fins i tot, reconeixia el tracte “discriminatori” que han rebut aquests negocis respecte als altres establiments de restauració. La noticia de la reobertura suposa un alleujament per a un sector molt afectat per les mesures contra la covid.

Sis mesos amb els establiments de restauració tancats

Els bars i restaurants dels centres comercials fa gairebé sis mesos que no poden obrir. El govern va aprovar el tancament de bars i restaurants el 16 d’octubre passat per frenar l’increment de contagis. En un primer moment, la mesura es va aprovar per 15 dies però, en el cas dels establiments dels centres comercials, s’ha allargat fins ara.

Des de llavors, el sector ha reclamat amb insistència que es permetés la reobertura dels establiments. Consideren que han rebut un tracte discriminatori respecte a la resta d’establiments de restauració, que poden estar oberts fins a les 17 h. De fet, alerten que es podrien perdre fins a 500 negocis i 12.000 llocs de treball.

“Aixo no és desescalar, és posar fi a una discriminació”

El Gremi de Restauració celebra que bars i restaurants dels centres comercials puguin obrir amb les mateixes condicions que la resta d’establiments. Considera, però, que “això no es desescalar, això és posar fi a una discriminació que mai no s’hauria d’haver produït”. El Gremi creu que una desescalada és, únicament, poder allargar l’horari com a mínim fins a la fi del toc de queda per poder servir sopars.