Arriba una setmana que es preveu radiant i amb termòmetres per sobre dels 25 ºC a tota la metròpolis Barcelona.

A més, coincideix amb l’entrada a la fase 0,5 de desconfinament de la regió sanitària de Barcelona i amb l’obertura de molts comerços de roba que, molt probablement, ho agrairan després de més de dos mesos tancats. A l’hora de comprar o fer el canvi d’armari, serà preferible que prioritzem la roba de colors clars. L’albedo n’és la causa.

Què és l’efecte de l’albedo?

L’albedo és la capacitat que té una superfície per reflectir la radiació que li arriba. Cada superfície reflecteix un percentatge diferent de radiació, en funció dels materials que la componen i, sobretot, del color que tenen.

Les superfícies amb colors clars reflecteixen molt millor la radiació solar que les superfícies de colors foscos i és per aquest motiu que la roba de colors càlids reflecteix un percentatge més alt dels rajos solars que li arriben i, per tant, és més fresca que la fosca. Per contra, durant els mesos freds, s’aconsella vestir amb roba fosca, que no reflecteix tanta radiació i escalfa més.

El Montseny, visible gràcies a l’albedo

Un altre efecte curiós que cal associar moltes vegades a l’albedo és que des de la mateixa ciutat de Barcelona es pugui veure el Montseny. És precisament a causa de l’albedo de la neu, que contribueix que el relleu del Montseny sigui més lluminós i, per tant, visible. D’aquesta manera, una neu fresca reflecteix, aproximadament, el 85 % de la llum que li arriba. Sense cobertura nevosa només en reflecteix entre el 8 i el 20 %.