L'arbre de Judes o de l'amor està en plena floració a Barcelona

Mentre som a casa confinats, la natura avança sense aturador. Si ens fixem en els arbres dels carrers i jardins de la ciutat comprovarem que canvien de forma ràpida aquests dies. Són dies de gran activitat vegetal després de la letargia hivernal, per bé que enguany de fred n’ha fet ben poc i molts arbres han florit, o han començat a treure fulles, força abans de l’habitual.

Els plàtans d’ombra ja treuen fulles a Barcelona

Si viviu a l’interior o al Pirineu encara haureu d’esperar uns dies, els borrons d’aquest arbre encara no han esclatat en zones de clima fred. Ara bé, a Barcelona i en sectors del litoral a finals de febrer ja es van començar a activar, força més d’hora que l’any passat o que ara fa dos anys.

L’arbre de Judes, en el seu moment àlgid de l’any

L’arbre de Judes (“Cercis siliquastrum”), conegut també com a arbre de l’amor o de Judea, és nadiu de la regió mediterrània oriental i del sud-oest del continent asiàtic. El seu port més aviat modest —difícilment supera els 10 o 12 metres d’alçària— i l’absència d’un fullatge gaire dens fan que passi més aviat desapercebut bona part de l’any, al contrari del que passa aquests dies, que es troba en el seu moment àlgid a causa de la floració.

arbre de l'amor
L’arbre de l’amor floreix ara a Barcelona

Aquest any la floració s’ha avançat notablement a la ciutat de Barcelona a causa de la suavitat tèrmica de l’hivern. Habitualment el seu millor moment pel que fa a les flors es produeix a finals de març a la capital catalana. Aquest any des de principis de mes que ja en veiem alguns exemplars florits.

L’acàcia borda, comença a treure fulles aquests dies

L’acàcia borda o falsa acàcia (“Robinia pseudoacacia”) és una espècie introduïda originària de l’Amèrica del Nord i que a Catalunya és una espècie al·lòctona més aviat invasora. També la podem veure plantada a molts carrers de Barcelona. Es caracteritza per fer fulles compostes grans, de 10 a 25 cm i per la presència de punxes a les branques joves, sobretot les més properes al terra. Les seves flors blanques o groguenques són vistoses, perfumades i s’agrupen fent una mena de raïms penjants.

La falsa acàcia a finals de primavera

Els lledoners també treuen fulles amb celeritat

El lledoner (“Celtis australis”) és un dels arbres més nombrosos als carrers de Barcelona. Es tracta d’un arbre típicament mediterrani que s’ha adaptat molt bé al clima de la ciutat. Aquests dies podem trobar exemplars que ja han tret bona part de les fulles, d’altres que tot just ho comencen a fer i, fins i tot, alguns encara pelats, vestits d’hivern. Al llarg dels pròxims dies es generalitzarà la sortida de les fulles i a finals de mes probablement tots aportaran la vestimenta d’estiu.

Aspecte del lledoner a l’estiu. Foto: viquipèdia

Les tipuanes, al revés del món

La tipuana (“Tipuana tipu”) —una espècie nativa de l’Amèrica del Sud i molt freqüent a Barcelona— mostra un comportament ben diferent de la majoria d’arbres urbans. Ara, a l’inici de la primavera, aquest arbre es desprèn de les fulles, talment com si fóssim a la tardor. La seva floració es farà esperar i no arribarà fins a finals de juny. L’espera valdrà la pena, ja que les tonalitats ocres de les seves flors ressalten en l’entramat urbà i suposen un veritable espectacle.

tipuana
Flors de tipuana al terra a finals de juny

D’altres espècies que s’afanyen a treure fulles o florir

També treuen les primeres fulles els exemplars de castanyer d’Índia i fa dies que ho van fer els pollancres, els freixes, els roures i els àlbers. També s’activen les moreres i floreixen els cirerers urbans, les pereres bordes o les glicines (lianes).

Com puc saber quins arbres hi ha al meu carrer?

L’Ajuntament de Barcelona ens ofereix l’Atles de Biodiversitat, una gran eina que permet identificar tots els arbres que viuen a la ciutat. Només cal ampliar el mapa i buscar l’arbre que ens interessa.