Probablement mai, fins ara, ens havíem fixat tant en tot allò que es veu per les finestres de casa nostra. Aquells qui tenen la sort de tenir zones enjardinades o arbres davant de la finestra han vist com, durant aquestes setmanes d’estat d’alarma, anaven canviant gradualment i sortien flors i fulles en molts casos.

L’atles de biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona

Per saber, per exemple, com es diu l’arbre que tenim just davant de casa, o aquell que hem vist a tocar el supermercat o l’escola, la millor eina que tenim els barcelonins és l’Atles de biodiversitat de Barcelona. Es tracta d’una eina interactiva que incorpora un conjunt de mapes els quals mostren algunes de les dades més rellevants de la biodiversitat urbana.

Es tracta d’un mapa dividit pels 73 barris de Barcelona que permet fer cerques de forma independent o conjunta, mitjançant la selecció de diferents capes d’informació. Podem fer, fins i tot, una cerca per adreça.

Les capes corresponen als arbres del carrers, les espècies vegetals que viuen a places, parcs i jardins, i finalment els ocells que nien a Barcelona.

A més d’aprofundir en cadascuna d’aquestes capes, podem explorar-ne la interrelació i conèixer el nombre total d’arbres, plantes i ocells que hi ha a cada barri si les mantenim totes actives.

Font: Ajuntament de Barcelona

Mai abans no havia estat tan fàcil saber quines espècies vegetals i animals poblen els nostres carrers i parcs. Els resultats probablement us sorprendran i us ajudaran a resoldre dubtes i conèixer qui són els nostres veïns silenciosos, i  també aquells que no ho són tant!