Foto: Ingrid Sabaté, pantà de Vallvidrera

Els rius, llacs i embassaments secs emeten grans quantitats de diòxid de carboni a l’atmosfera. Aquesta conclusió es va fer arran de les observacions preses al riu Fluvià per part del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.

L’Institut Català de l’Aigua es va sumar a les investigacions de la Universitat de Barcelona, així com també el Centre Helmholtz d’Investigació Ambiental d’Alemanya, i recentment s’han publicat, a la revista ‘Nature Communications’, els resultats obtinguts a diferents punts d’aigua fluctuant d’arreu del món, fruit de l’assecament durant els mesos càlids.

Afectacions al conjunt d’emissions previstes

L’estudi ha comptat amb la col·laboració de 24 equips d’investigadors de tots els continents, menys l’Antàrtida, i tots ells han obtingut resultats similars de les mesures als ecosistemes secs. Els mateixos investigadors s’han mostrat sorpresos dels resultats i afirmen que això podrà incrementar fins a un 6 % les emissions planetàries previstes pels propers anys.

Els factors responsables de l’increment d’emissions de CO2 són, segons els científics, la presència de microorganismes capaços d’adaptar-se a condicions extremes de sequedat. Malgrat aquesta suposició, també s’afirma que calen més estudis per entendre el cicle del diòxid de carboni a escala planetària.

Aquest any els rius catalans van molt plens i els embassaments de les conques internes de Catalunya es troben al màxim de la seva capacitat. Malauradament, els pronòstics meteorològics a llarg termini preveuen èpoques de sequera que, com apunta l’estudi, podran facilitar l’augment de CO2 a l’atmosfera.