agost 2023 calor

L’ambient plenament canicular han donat una treva, però ens ha estat acompanyant des de fa una bona colla de setmanes. La calor i la xafogor intensa s’han fet notar i de valent, tot encadenant diverses nits tropicals i tòrrides. Fins i tot, a tot Catalunya es va arribar a batre el rècord històric de temperatura màxima.

Hem fet la pregunta a la redacció de betevé de si aquest estiu s’està fent més o menys pesat pel que fa a la calor. La resposta ha estat clara: de moment la calor no es pateix tant com l’any 2022. Sou el mateix parer? És només una percepció, o les dades ho corroboren?

Les nits tropicals han arribat tres setmanes més tard

Un dels elements que més caracteritzen l’estiu a Barcelona són les nits tropicals, aquelles en què el termòmetre no baixa dels 20 graus. Aquest any, la primera nit tropical va arribar gairebé tres setmanes més tard.

A l’estació meteorològica del Raval la primera de l’any 2022 va ser el 19 de maig i, la darrera, el 26 d’octubre. Sens dubte, la calor durant l’estiu del 2022 no només va ser extraordinàriament intensa, sinó que també es va allargar durant cinc mesos. Enguany, per contra, al Raval la primera nit tropical va ser el 6 de juny.

De manera gairebé calcada, a l’Observatori Fabra també s’ha endarrerit de manera important la primera nit tropical. Mentre que el 2022 es va registrar el 21 de maig, aquest 2023 va arribar el 16 de juny.

1,3 graus menys que en el mateix període del 2022

Des del punt de vista climàtic, l’estiu comença l’1 de juny i acaba el 31 d’agost, de manera que ja n’hem superat l’equador. Si prenem les dades des de l’inici i fins al 25 de juliol, veurem que, efectivament, l’estiu del 2023 està sent menys càlid que el del 2022.

La temperatura mitjana de tot aquest període per al 2023 se situa en els 24,4 ºC. Això és 1,3 graus per sota que l’any 2022, que va ser de 25,7 ºC.

Igualment, està fent més calor del compte

Encara que, sense cap mena de dubte, no està fent la calor tan intensa de l’estiu del 2022, les queixes per l’alta temperatura i la xafogor estan més que justificades. L’estiu del 2023 està sent més càlid del compte. La temperatura mitjana fins al 25 de juliol és dos graus més alta del que marca la mitjana climàtica, que se situa en 22,4 ºC.

D’aquests 54 dies, n’hi ha hagut 50 en què l’anomalia de la temperatura mitjana diària ha estat positiva, és a dir, en què ha fet més calor del que toca. Només quatre dies han estat més frescos. L’any 2022 la proporció va ser semblant: 51 dies càlids i 3 de frescos.

La principal diferència entre tots dos inicis d’estiu la trobem en el nombre de dies amb una anomalia positiva important, de més de 5 graus. Mentre que enguany tan sols n’hi ha hagut un, l’any passat n’hi va haver 12 fins al 25 de juliol.

Per tant, aquest estiu no està sent tan extrem com el del 2022, de moment, però, sí que és més càlid del que indica la mitjana climàtica.