Ja s’ha batut el rècord de temperatura a Catalunya. La calorada excepcional d’aquest dimarts ha portat registres de temperatura del tot inèdits a Catalunya. Tant és així que el 18 de juliol del 2023 passarà als anuaris meteorològics per haver-se convertit en el dia en què Catalunya ha registrat el rècord històric de calor.

Si bé encara són dades provisionals i hi pot haver algunes variacions (cal que la dada quedi verificada i també veure els registres de les estacions meteorològiques manuals), l’estació de Figueres que gestiona l’Agència Estatal de Meteorologia és la que ha mesurat la temperatura més alta del país. A la capital de l’Alt Empordà s’ha arribat als 45,4 ºC.

A banda, dues estacions del Servei Meteorològic de Catalunya també han superat els 45 ºC. Concretament, la que hi ha al pantà de Darnius-Boadella i la de Navata, totes dues també a l’Alt Empordà, han registrat una màxima de 45,1 ºC, rècord de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) des que hi ha dades.

1,3 graus més que el rècord anterior de la XEMA

Fins a aquest dilluns, el rècord de temperatura màxima de la XEMA eren els 43,8 ºC que es van mesurar a Alcarràs (el Segrià) el 29 de juny del 2019. Ara aquest registre ha quedat desbancat pels 45,1 ºC del pantà de Darnius-Boadella i de Navata.

D’aquesta manera, s’ha superat el rècord anterior per 1,3 graus. Es tracta d’una diferència prou remarcable, ja que habitualment els rècords de temperatura se solen superar per unes poques dècimes de grau.

Sis estacions de la XEMA han superat els 43,8 ºC

La calor extrema no ha estat un fet restringit en una comarca concreta, sinó que ha afectat tot l’interior del país. El rècord anterior de la XEMA, de 43,8 ºC, s’ha superat en diversos punts de les comarques de Girona, la Catalunya Central i Ponent. En total hi ha hagut sis estacions que l’han sobrepassat i una que l’ha igualat:

  • 45,1 ºC a Darnius
  • 45,1 ºC a Navata
  • 44,8 ºC a Anglès
  • 44,4 ºC a Artés
  • 44,2 ºC a Banyoles
  • 44,0 ºC a Castellnou de Seana
  • 43,8 ºC a la Bisbal d’Empordà

A més, 35 de les 115 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades han registrat aquest dimarts el seu rècord de calor.

A Barcelona, el dia més càlid de l’any, però sense extrems

Aquesta calorada s’ha fet notar de valent a bona part del territori. Només alguns trams de la façana costanera se n’han salvat gràcies a la marinada. El vent de component marítim que ha bufat durant les hores centrals del dia ha frenat l’ascens de la temperatura, tot i que alhora ha fet augmentar la humitat i, per tant, la sensació de xafogor.

A Barcelona, els registres més elevats s’han mesurat al sector més allunyat de la línia de la costa, la falda i la serra de Collserola. A l’Observatori Fabra s’ha arribat als 35 ºC i a la Zona Universitària, als 36 ºC. A bona part de la ciutat es tracta del dia més càlid de l’estiu, però queden lluny els rècords històrics de calor.

Una massa d’aire molt càlid i vent de garbí: el còctel perfecte

Per arribar a aquests registres insòlits ha estat clau la combinació d’una massa d’aire extraordinàriament càlida amb el vent de garbí. El vent del sud-oest arriba reescalfat a les comarques de Girona i impedeix que hi bufi la marinada. Això ha permès que el termòmetre s’hagi pogut enfilar sense aturador durant hores en aquest sector del país.

S’han superat les calorades històriques del 1982 i del 1987

Fins ara, el rècord històric de calor el tenien les estacions manuals de Vimbodí-Riudabella i de l’aeròdrom de Sabadell. En tots dos casos s’havien mesurat, de manera prou fiable, els 45 ºC l’agost del 1987 i el juliol del 1982, respectivament.

Amb la dada dels 45,4 ºC d’aquest dimarts de Figueres, aquest rècord queda superat per una estació automàtica, en aquest cas de l’Agència Estatal de Meteorologia. S’hi sumen, també, els 45,1 ºC de les estacions del pantà de Darnius-Boadella i de Navata del Servei Meteorològic de Catalunya.