La calor és la companya indestriable de l’estiu. A la costa no és tan feixuga la que fa durant el dia com la que es nota, sobretot, a les nits. Matinades de xafogor, en què és molt freqüent que el termòmetre no baixi en cap moment dels 20 graus i, de vegades, dels 25 graus.

Un dels indicadors per seguir la calor nocturna són les anomenades nits tropicals i també les nits tòrrides. Quantes se n’han registrat enguany? N’hi ha més o menys que anys anteriors?

Nit tropical, nit tòrrida i nit roent: què és què?

La calor nocturna és una de les característiques principals de l’estiu arran de costa de la mar Mediterrània i, sobretot, en zones urbanes com Barcelona. L’orografia, la temperatura elevada de l’aigua del mar i l’efecte illa de calor afavoreixen que durant les nits d’estiu al termòmetre li costi i molt de baixar.

Per identificar aquestes matinades feixugues per la calor s’han anomenat en funció de la temperatura mínima. Així doncs, hi ha les nits tropicals, les tòrrides i les roents.

  • Nit tropical: temperatura mínima igual o superior als 20 ºC.
  • Nit tòrrida: temperatura mínima igual o superior als 25 ºC.
  • Nit roent: temperatura mínima igual o superior als 30 ºC.

Les nits tropicals són el pa de cada estiu a Barcelona, mentre que de tòrrides no cada any n’hi ha, llevat del rovell de l’ou de la ciutat. De nits roents a Barcelona encara no se n’ha registrat mai cap.

Quantes nits tropicals hi ha hagut aquest any?

Consulta al mapa el nombre de nits tropicals que s’han registrat enguany a les diverses estacions que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té repartides per Barcelona. Fes clic als cercles vermells per veure la dada de les estacions de Barcelona – el Raval, el Zoo, Zona Universitària, l’Observatori Fabra i el Port – ZAL Prat. Les dades s’actualitzen cada dia i contenen el nombre de nits tropicals fins a la jornada d’ahir.

Quantes nits tòrrides hi ha hagut aquest any?

Mira al mapa quants dies hi ha hagut amb una temperatura mínima igual o superior als 25 ºC a les diverses estacions meteorològiques automàtiques que l’SMC té a Barcelona. De moment, aquest 2023 no hi ha hagut cap jornada amb aquest registre. Les dades s’actualitzen cada dia i contenen el nombre de nits tòrrides fins a la jornada d’ahir.

Més o menys nits tropicals que els anys anteriors?

En aquestes gràfiques pots veure si aquest any s’han registrat més o menys nits tropicals i tòrrides que en anys anteriors a les estacions meteorològiques de les quals fem seguiment. No hi ha hagut cap any en què no s’hagin registrat nits tropicals.

De nits tòrrides, per contra, no n’hi ha cada any a totes les estacions. L’única que sí que n’ha registrat tots els estius sense excepció des de l’any 2015 ha estat l’estació meteorològica del Raval. Per altra banda, a la que més costa que n’hi hagi és a l’estació de Zona Universitària.