Les escoles Pràctiques i Jaume I, situades a tocar de l’estació de Sants, demanen al Consorci d’Educació de Barcelona que hi intervingui d’urgència i climatitzi les aules el més aviat possible. Tots dos centres s’avancen així a les obres d’ampliació de l’estació, que començaran el 2025 i que els impediran, diuen, obrir les finestres per refrigerar els espais els mesos de més calor.

42 ventiladors de sostre per garantir el confort tèrmic

L’AFA de l’Escola Pràctiques va redactar fa uns mesos un projecte per instal·lar tres ventiladors de sostre als espais més calorosos del centre. El van presentar al Consorci d’Educació perquè els donés el vistiplau però es va frenar perquè al pressupost de la instal·lació, explica l’AFA, no hi figurava una empresa autoritzada pel Consorci. Ara, l’associació de famílies ha elaborat un segon projecte molt més ambiciós que preveu instal·lar dos ventiladors de sostre a les 21 aules de l’escola.

En total són 42 ventiladors que han de garantir el confort tèrmic a les classes els mesos de més calor quan les futures obres de l’estació de Sants els impedeixin obrir les finestres. “Des del Consorci se’ns aconsella refrigerar les aules generant amb ventilació creuada, però tenim infants amb al·lèrgies i problemes respiratoris severs i la pols de les obres ens ho impedirà fer”, explica la directora del Pràctiques, Imma Tàsia, que recalca que al maig ja han assolit els 25 ºC a les aules, una temperatura que anirà pujant les properes setmanes.

La col·locació dels dispositius puja a més de 14.000 euros i, tot i que l’AFA proposarà avançar els diners per a la instal·lació dels ventiladors, necessitarà l’autorització del CEB per fer-ho. “Si el Consorci no té capacitat per climatitzar l’escola de manera immediata l’AFA i l’escola ho podríem fer aquest mateix mes de maig o juny“, assegura Luis Franco, pare i membre de l’AFA de l’Escola Pràctiques. “El que no volem és dilatar el tema en el temps”.

Revisar els criteris del Pla clima

Les famílies de l’Escola Jaume I van més enllà i reclamen directament revisar els criteris de priorització del Pla clima que el Consorci d’Educació va engegar l’any passat, i que segons el qual aquest estiu preveu instal·lar un sistema d’aerotèrmia sostenible a 24 escoles de la ciutat. Segons l’AFA d’aquesta escola, no poden esperar fins al 2027 per climatitzar les escoles de Sants, que estaran afectades per unes obres de gran magnitud els propers anys. Demanen al Consorci que ho tingui en compte i, si cal, que revisi el pla.

La direcció d’aquesta escola és optimista. Expliquen que les obres afectaran també l’Escola Bressol Municipal el timbal, l’Institut Sants i la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la UB, situades a pocs metres les unes de les altres i totes molt a prop de l’estació de Sants i que això farà al Consorci d’Educació valorar de nou la situació. “Estem segurs que el Consorci avançarà les obres” diu convençut el director de l’Escola Jaume I, en Carles Casanovas.

L’impacte de la calor en l’edifici, la clau per avançar la climatització

El Consorci d’Educació insisteix què aquest estiu només es climatitzaran les escoles on es pugui fer una intervenció ràpida. A la resta de centres s’hi actuarà segons la prioritat, que estarà condicionada, diuen, per l’impacte de les altes temperatures. El Consorci assegura que encara estan treballant per acabar de definir quan s’actuarà a cada escola, però sense concretar si les obres d’ampliació de l’estació de Sants podrien fer variar el calendari de climatització previst per als centres més propers a la zona d’obres.