FB dia dona 2

Com que el Dia Internacional de les Dones s’ha de celebrar tot l’any, l’equip de ‘La família Barris’ ens proposa recuperar alguns continguts feministes que han fet durant la temporada.


Taller d’autodefensa

Un dels barris amb menys densitat de població de Barcelona és el de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes: només té quatre habitants per hectàrea. Al Casal de Barri Can Rectoret, ubicat a la zona de les Planes, s’hi fa un taller d’autodefensa femenina i feminista, i sembla l’indret ideal per aprendre’n.


Lola, No Estás Sola

L’associació Lola, No Estás Sola ofereix tot tipus de suport a dones en situació de sense llar un espai de confort i seguretat que no tenen quan viuen al carrer. Les dones representen un 15 % de les persones sense llar que viuen a Barcelona i, d’aquestes, un 43 % són víctimes d’agressions físiques o verbals. Les dones pateixen el doble o triple que els homes, ja que  suporten molt d’estrès pel fet de poder ser violades, agredides o maltractades.


El Sindicat de Cuidadores

La Brigitta Lamoure entrevista la portaveu del Sindicat de Cuidadores sense Papers, Sílvia Sánchez, per saber tots els detalls de l’entitat que han impulsat i amb la qual donen suport a les dones nouvingudes que es dediquen al sector de les cures. L’acompanyament es fa en molts aspectes, tant anímicament com legalment i en assessorament amb els tràmits burocràtics.


La Biblioteca Popular de Montbau

Si al barri de Montbau hi ha una biblioteca és per la força de les dones. L’any 1980 el veïnat va ajuntar-se per crear una sala de lectura que es va convertir en biblioteca popular. Avui dia forma part de la xarxa de biblioteques de Barcelona i està especialitzada en gènere negre.



Wad-ras, la presó de dones

D’unes 60.000 persones privades de llibertat, a tot l’estat, un 7 % són dones i tres de cada quatre que són mares. Wad-ras és l’últim centre de règim tancat que queda en funcionament dins de la ciutat de Barcelona, actualment entre les dones recluses i els homes i dones en règim obert sumen prop de 550 persones internes. Funciona com qualsevol altre centre, però la seva estructura, com si fos una escola, facilita molt la relació entre els professionals, funcionaris i les recluses. La presó de Wad-Ras s’ha de traslladar l’any 2025 a la Zona Franca.


Anna Jaques, història viva del futbol femení

Es va convertir fa 50 anys en una de les pioneres del futbol femení a Barcelona. Anna Jaques va debutar al Camp Nou el 25 de desembre del 1970 amb un partit benèfic i vestida de blanc, i al llarg de la seva carrera també en van jugar d’altres al temple del Barça, tot i que la majoria dels partits els jugaven a la Fabra i Coats i entrenaven al Miniestadi.

La misogínia del personatge de la vampira

Elsa Plaza, autora del llibre ‘Desmontando el caso de la vampira del Raval. Misoginia y clasismo en la Barcelona modernista’ (Icaria) ens explica com el masclisme imperant als mitjans de comunicació ha marcat la imatge d’aquest personatge històric de la crònica negra.


L’art de la diversitat

Clara Fernández, de nom artístic Clara Concreta Concisa, té només un 5 % de visió, per això pinta en digital, amb l’ordinador, emprant la lupa. És una pintora “sui generis”: pinta en digital, amb l’ordinador, emprant “sobretot la lupa de Windows” perquè la necessita per ampliar la pantalla.


Dones a l’Institut de Recerca

L’Antonio Baños visita l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron, una de les potes d’aquest Hospital Universitari que ha fet 65 anys. Si en total, al campus universitari hi treballen unes 9.000 persones, 2.000 ho fan aquí. A més, els professionals que fan recerca treballen com a assistencials a l’hospital. En aquesta àrea s’hi fa recerca biomèdica i també hi ha un grup de recerca d’infermeria, del qual Pelay en forma part. Ella, però, va estudiar a l’Escola d’Infermeria, el segon edifici més important del recinte fa uns anys. El campus de la Vall d’Hebron és referència en l’estudi i tractament de malalties com el càncer infantil, cardiologia o recerca covid-19.