(ACN) Brussel·les presentarà una proposta legislativa aquest març per crear un “passaport sanitari” del coronavirus de cara a l’estiu. Així ho ha avançat aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una reunió amb la CDU alemanya.

La Comissió Europea fa un pas més en la creació del que anomena “passaport digital verd”, mentre els 27 estats membres de la Unió Europea continuen les discussions en l’àmbit polític sobre aquest sistema amb l’objectiu d’arribar a un acord sòlid a finals de mes. Von der Leyen ha assegurat que “respectarà la protecció de dades, la seguretat i la privacitat”.

Com serà el passaport sanitari?

La idea és que el passaport de la covid-19 permeti moure’s per la UE a aquells que presentin un certificat de vacunació, un test d’anticossos o una PCR negativa. La Comissió Europea pretén crear un sistema “simple” i “pràctic” a tota la UE que serveixi per reconèixer mútuament certificats mèdics, segons ha avançat aquest dilluns un portaveu de l’executiu europeu.

A més, volen que tingui tant una versió digital com en paper per garantir que la gent sense telèfon mòbil pugui justificar també el seu estatus sanitari en relació amb la covid-19.

Reactivar la mobilitat a la UE

Von der Leyen ha afirmat que “l’objectiu és facilitar gradualment la mobilitat segura a la UE i a l’estranger, tant per treballar com per fer turisme”. Un portaveu de la CE ha defensat que el passaport no implicarà “una restricció de moviment”, sinó que pretén “facilitar” els viatges segurs. De totes maneres, la CE reconeix que quedarà en mans dels estats membres de la UE decidir concretament quin ús donen al passaport sanitari.

Brussel·les elaborarà una proposta concreta “en les pròximes setmanes” i preveu trigar almenys tres mesos a fer operatiu tècnicament el nou sistema europeu de control de viatgers per la covid-19. En paral·lel, Brussel·les apressa els governs europeus a “treballar ràpidament” per preparar els seus sistemes informàtics i la connexió amb la resta de països de la UE.

D’altra banda, la CE està en contacte amb l’Organització Mundial de la Salut per crear un sistema global, però per ara estan sobretot centrats a trobar “una solució europea” per reactivar la mobilitat interna.

Diferent del certificat de vacunació

La Comissió Europea ha recordat que en l’últim mes també ha treballat en la creació d’un certificat de vacunació homologable a la UE i que ara fa un pas més enllà per utilitzar aquest document per justificar “l’estatus mèdic” en un passaport sanitari. L’executiu europeu ha remarcat que també es podran aportar altres documents mèdics com una PCR negativa o un test d’anticossos en aquest nou sistema de mobilitat europea.

El Govern espanyol pressiona pel passaport sanitari

Després de la trobada dels ministres de turisme de la Unió Europea aquest dilluns, el Govern espanyol i els d’Àustria, Bulgària, Grècia, Malta i Eslovàquia han fet pública una declaració conjunta en què pressionen la Comissió Europea perquè agilitzi la posada en marxa del passaport sanitari.

Els representants dels sis països apunten que “la ràpida creació d’eines digitals serà clau”, i alerten que si no hi ha una eina comuna poden augmentar les “iniciatives bilaterals” dels estats. També remarquen que “l’eina digital sobre informació sanitària podria facilitar els viatges segurs i, per tant, seria un impuls important per ajudar a rellançar el turisme segur”.

“No són vacunes esterilitzants”

La investigadora de l’IRTA-CReSA Júlia Vergara-Alert ha explicat que un dels problemes que presenta el passaport sanitari és que les vacunes “no són esterilitzants”. Per tant, “evitaran que emmalaltim de forma greu però no que puguem transmetre el virus”.

A més, des del punt de vista ètic, Vergara-Alert remarca que “actualment no tothom pot disposar de la vacuna, ja sigui pel país on viu o per les franges d’edat”.