Un dels barris amb menys densitat de població de Barcelona és el de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes: només té quatre habitants per hectàrea.
Al Casal de Barri Can Rectoret, ubicat a la zona de les Planes, s’hi fa un taller d’autodefensa femenina i feminista, i sembla l’indret ideal per aprendre’n. Però Caren Niemann, professora del taller, opina que la sensació de perill imminent pot sorgir independentment que hi hagi molta gent pel carrer o que estigui desert: “Crec que és important a tots els barris” saber defensar-te, i constata: “A la Barceloneta hi ha molta gent però també hi ha molta violència, i les dones també podem tenir por”.

7 de cada 10 dones han canviat els hàbits de mobilitat per sentir-se segures
btv notícies

Tallers per desfer-se d’agressors

El taller comença dividint la sala en dues parts i amb una pregunta: “Tinc por quan vaig sola pel carrer de nit?”. Les participants es decanten a un costat o un altre de la sala en funció del que sentin i verbalitzen, si ho volen, quines experiències o percepcions les han fetes decidir a ser-ne partidàries en aquell lloc concret de la sala. Tot seguit, Niemann els ensenya trucs i moviments per desfer-se de possibles agressors.

Una de les participants, Martina Rogers Manzano, explica que tenia la necessitat d’empoderar-se i sentir-se més segura quan torna sola a casa. També esmenta diverses variants, com la il·luminació i la quantitat de vianants, per sentir-se més o menys còmoda transitant sola pel carrer.

Sent dona mai no pots estar relaxada, sempre estàs alerta quan vas pel carrer.

El 42 % de les ciclistes de Barcelona pateix assetjament viari o sexual
btv notícies

Els tallers de Niemann tenen per objectiu evitar que les dones s’ho passin malament amb el simple fet d’anar soles pel carrer, perquè els coneixements que els transmet les fan estar més segures, empoderades i convençudes que, arribat el cas de patir una agressió, tenen les eines per des-fer-se de l’agressor i, si convé, esquivar i frenar els cops i tornar-los.