Si al barri de Montbau hi ha una biblioteca és per la força de la gent. L’any 1980 el veïnat va ajuntar-se per crear una sala de lectura que es va convertir en biblioteca popular. Avui dia forma part de la xarxa de biblioteques de Barcelona i està especialitzada en gènere negre.

Amparo Vivas, veïna i impulsora de la biblioteca, recorda aquells inicis de molta lluita, en què van començar buscant un espai per a la lectura en un pavelló abandonat del Col·legi Enric Borràs


Els pisos eren molts petits, i estudiar a casa era complicat. No teníem res. Vam començar a demanar ajudes econòmiques, préstecs de llibres… fins crear la biblioteca. ”
Amparo Vivas, impulsora de la biblioteca

Una altra de les impulsores és Isabel Corral. Ens explica que cap d’elles era bibliotecària, i que gràcies a les ganes de tirar endavant el projecte, van aprendre l’ofici a força de fer-lo.


Llegíem la catalogació dels llibres i vam anar a cursets de la Diputació. ”
Isabel Corral, impulsora de la biblioteca

L’actual directora de la biblioteca, Candi Rubin, ha explicat que ara hi tenen 5.000 llibres de gènere negre, a més de pel·lícules i bandes sonores d’aquest gènere. L’última incorporació va ser la donació d’un total de 800 llibres del fons Paco Camarasa, el mític llibreter de Negra i Criminal, que va ser Camarasa va ser conductor del club de lectura de la biblioteca durant més de 10 anys.

Molts dels exemplars cedits pel llibreter, i comissari de BCNegra, estan dedicats pels autors en una una secció específica de la biblioteca amb el nom de Camarasa. Una aportació que se suma al la nombrosa llista de material especialitzat en el gènere negre i policíac .