CAR series feministes mars 2021

Us proposem vuit sèries feministes per celebrar el Dia Internacional de les Dones. Una tria inspirada en aquelles sèries que aposten per una mirada feminista amb personatges de dones que van més enllà dels esquemes i estereotips tradicionals de la societat masclista.

La ley de Lydia Pöet

Guido Iuculano, Davide Orsini, 2023


La història basada en fets reals de la primera dona advocada d’Itàlia ens porta fins a la ciutat de Torí a finals del segle XIX. Després que una sentència declari il·legítima la seva admissió al col·legi d’advocats, i amb el rebuig social cap a les dones que volien exercir lliurement la seva professió i fugir dels estereotips, la Lydia Pöet no es dona per vençuda en la reivindicació dels seus drets, amb orgull, tossuderia i en ocasions amb un instint digne de Sherlock Holmes.

Woo, una advocada extraordinaria

Moon Ji-wonYoo In-sik, 2022


Woo Young-woo és efectivament una advocada extraordinària: amb un coeficient intel·lectual elevadíssim, una memòria fora de sèrie, i un trastorn de l’espectre autista, treballa en un gran bufet i és l’advocada més intel·ligent del seu país i troba sempre una manera d’enfocar els casos. Les habilitats socials i relacionals, però, no son el seu fort. La sèrie coreana aborda diferents temes socials, especialment tabús a Corea del Sur, amb la mirada particular i entranyable de l’advocada interpretada per una Eun-bin Park en estat de gràcia.

Julia


Daniel Goldfarb, 2022

HBO Max

Als anys 50 i 60, la nord-americana Julia Child es va enfrontar a tres reptes: fer-se un lloc a la societat masclista de la època, aconseguir-ho des de la molt conservadora televisió del seu país, i arribar a les més altes cotes de popularitat fent un programa de cuina francesa. ‘Julia’ recupera la història d’aquesta dona que va trencar motlles i va deixar un important llegat per a la cultura de la cuina, però també per a l’empoderament femení en els temps de l'”american way of life’.

Hacks


Lucia Aniello, Paul W. Downs i Jen Statsky, 2021

HBO Max

La Deborah és una monologuista còmica de Las Vegas en hores baixes. Per intentar recuperar l’esplendor perdut i connectar amb els nous públics, es veu obligada a treballar amb l’Ava, una jove guionista que ha estat acomiadada per un tuit ofensiu. L’aliança entre totes dues les portarà a un vincle de sororitat i de simpatia mútua en la seva lluita per reivindicar les veus femenines en l’humor als escenaris. ‘Hacks’ és una de les sensacions de la comèdia dels últims anys, amb una Jean Smart inspiradíssima, i la gran triomfadora en la seva categoria tant als Globus d’Or com als Emmy.

Tuca y Bertie


Lisa Hanawalt, 2019

Netflix

Atenció, no deixeu que l’animació us enganyi: això no és una sèrie per a menors. El que sí que tenim és un relat sobre l’amistat entre dues dones que viuen en un mateix edifici d’apartaments. Per una banda, la Tuca és un tucà despreocupat i una mica fatxenda. Per l’altra, la Bertie és una ossa somiadora amb constants atacs d’ansietat. Juntes, formen una de les sèries d’animació més aclamades del canal Adult Swim, que es pot veure a Netflix.

Laëtitia o el fin de los hombres


Jean-Xavier de Lestrade, 2019

Filmin

La Laëtitia Perrais era una jove francesa que va desaparèixer una nit de gener del 2011. Després de trobar la seva moto, la policia tenia clar que eren davant d’un crim, i estaven segurs de tenir un culpable, però els faltava un element: el cos de la noia. A partir del llibre d’Ivan Jablonsky, la sèrie ressegueix un cas real que va commocionar França i que posa sobre la taula la xacra terrible de la violència masclista.

Guerreras


Michał Rogalski i Karolina Syska, 2017-

CosmoTV

L’Ewa, la Marysia i l’Irena són tres joves a la Polònia ocupada pels nazis. Com molts dels seus compatriotes, enlloc de quedar-se de braços creuats decidiran passar a l’acció i unir-se a la resistència, assumint totes les conseqüències que això pugui suposar. ‘Guerreras’ és una producció de la televisió pública polonesa que vol visibilitzar el paper de les dones en la lluita contra el nazisme, un aspecte sovint oblidat de la historiografia del país. Amb quatre temporades estrenades i una cinquena en producció, ara arriba a casa nostra a través de CosmoTV.

Més sèries feministes que podeu veure a les plataformes

‘Mrs. America’

Una sèrie política que ens recorda les dificultats de la lluita feminista per consolidar els drets de la dona, que trobareu a HBO. La sèrie recorre la història dels Estats Units des de la presidència de Nixon fins a la de Reagan amb una cura exquisida en l’ambientació, el vestuari i la banda sonora.‘Mrs. America‘ amb la presència de Cate Blanchett, juga sense por a la falta d’empatia que produeixen molts dels seus personatges. Però, el més important, de fet el més terrorífic, és comprovar com els arguments a favor de la família, contra l’avortament, els homosexuals i qualsevol tipus de dret de les dones tornen a estar presents en la política dels Estats Units i, lamentablement, al nostre país.

‘Podría destruirte’

Una sèrie britànica excel·lent, de 12 capítols, que podeu veure a HBO, dirigida per la també actriu, cantant, poetessa i guionista Michaela Coel, que també és una militant molt activa del moviment #MeToo. Va ser la primera dona negra que es va llicenciar a la Guildhall School of Music & Drama l’any 2012. Com a actriu ha participat en capítols de ‘Black mirror’ o ‘London spy’ i a la minisèrie ‘Black earth rising’, en què interpreta una supervivent del genocidi de Ruanda. 

‘Honor’

Basada en una història real sobre la investigació de la desaparició i assassinat de la noia kurda iraquiana Banaz Mahmod l’any 2006, la sèrie ‘Honor’ relata un dels crims més atroços i mediàtics del Regne Unit en els últims anys. Una producció britànica de dos episodis, que trobareu a la plataforma Filmin, que narra una execució per encàrrec familiar. ‘Honor’, narrada de forma autèntica i respectuosa, és una sèrie que invita a la reflexió i busca crear consciència però que, sobretot, demostra la valentia de la Banaz, que va tenir el coratge d’enfrontar-se amb la seva família en pro de la seva llibertat.

‘Jeffrey Epstein: asquerosamente rico’

Dirigida per Lisa Bryant, ‘Jeffrey Epstein: asquerosamente rico és una minisèrie documental de quatre capítols a Nexfilx inspirada en el llibre ‘Filthy Rich’, de James Patterson. Al principi, es tractava d’investigar en la vida d’Epstein, un dels grans depredadors sexuals contemporanis, acusat de muntar una enorme xarxa de tràfic de menors, però, molt aviat, Bryant es va adonar que el documental havia de donar veu a les noies que havien estat violades, utilitzades i manipulades per ell des dels anys 90.

‘Gambito de dama’

Barreja de drama familiar, competició esportiva, coming-of-age, thriller i una clara reivindicació de l’empoderament femení, ‘Gambito de dama’, de Scott Frank i Allan Scott, s’ha convertit merescudament en un dels grans èxits de la plataforma Netflix. La història de Beth Harmon es basa en la novel·la de Walter Tevis, “un tribut a les dones intel·ligents” que la converteix en una d’aquelles sèries referencials que quedaran en la memòria de l’audiència com un regal irrepetible.

El títol, ‘Gambito de dama’, prové d’una de les obertures més famoses del joc d’escacs, que es caracteritza per l’ofrena del peó a l’adversari.

‘Adult material’

Una sèrie sobre el món de la pornografia i una de les revelacions de la temporada al Regne Unit que podeu veure a Filmin i HBO. ‘Adult material’ ens fa entrar de manera versemblant en un món que pot ser tan divers com diverses són les experiències de les persones que hi treballen. També obre el discurs sobre les reivindicacions feministes, i llança preguntes sobre el sexe, els límits, l’abús, el consentiment, el poder i sobre l’estigmatització de les actrius, amb la voluntat de trencar alguns clixés i fer reflexionar sobre com són les dones que hi treballen i aprofundir en els seus neguits i contradiccions, però també en les seves raons i vides particulars.

‘Veneno’

La minisèrie ‘Veneno’ dirigida pels Javis és, sens dubte, una de les produccions espanyoles més importants, una clara reivindicació i homenatge al col·lectiu de persones trans, en general, i a la icona Cristina Ortiz, en particular. La seva gran força en la normalització de les diferents identitats sexuals, el fet de donar més representació trans als mitjans i la gran qualitat de la seva posada en escena i de les seves actuacions, mereixerien que la sèrie es pogués veure molt aviat en un horari de màxima audiència en una televisió en obert.

‘Creedme’

Netflix ens ofereix ‘Creedme‘, una valenta minisèrie inspirada en fets reals sobre un cas de violació que ajuden a pensar, entendre i reflexionar sobre com la societat s’enfronta amb els problemes, i com es pot arribar a manipular i tergiversar la veritat per conveniència o per falta de formació. I és imprescindible perquè mostra la valentia de les víctimes que fan el pas de denunciar-ho i també perquè explora el trauma i les seves conseqüències amb tacte i sensibilitat, sense caure en el sensacionalisme més morbós.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a