Ja fa molts anys que viuen al Zoo de Barcelona tres elefantes africanes provinents de circs. La Susi i la Yoyo ja han fet més de 50 anys i la Bully uns 40. És per això que cada vegada necessiten unes cures més específiques per a la seva edat.

Són animals que sempre han viscut en captivitat i la Yoyo, per exemple, va viure la major part de la seva vida lligada a unes cadenes. Per això, li han quedat una sèrie de lesions psíquiques i físiques que li fan repetir els mateixos moviments. Actualment, les tres elefantes ja tenen molts més anys que la seva predecessora Avi, que va morir al Zoo el 1914 amb 41 anys i que va ser un dels primers reclams mediàtics del Zoo de Barcelona.

Cures diàries a potes i articulacions

La seva vida ha millorat amb la nova instal·lació on viuen i on tenen sorra i una bassa per fer-se banys de fang. Cada dia els cuidadors del Zoo els fan fer una sèrie d’exercicis que els van bé per veure com tenen les plantes de les potes i per moure les articulacions, ja que són animals que pesen moltes tones.

L’Òscar Quílez és l’encarregat de mamífers de la zona sud del Zoo de Barcelona i explica que fan un entrenament per poder fer cures als animals, a través d’un manteniment de potes, sobretot: “Cal netejar la planta per poder veure si hi ha algun tipus de forat perquè se li poden clavar pedres i així, també, mirem si la planta està bé. També li llimem les ungles perquè no sobrecreixin. Són cures voluntàries. I l’animal té una recompensa de menjar”


El Zoo de Barcelona, especialitzat en cures de mamífers

L’envelliment de les tres elefantes ha fet que el Zoo s’hagi hagut d’especialitzar en les cures d’aquests animals. Hi ha sis cuidadors, un encarregat, una conservador i un equip de veterinaris que realitzen i preparen les cures. El Zoo té assessors que constantment ensenyen noves tècniques als treballadors del zoològic.

Pilar Padilla, la conservadora de mamífers del Zoo de Barcelona, afirma que adapten les cures a tots els animals en funció de les seves necessitats i estimulen que facin exercicis, ja que és molt important que els animals mantinguin les articulacions en bon estat.

Sito Alarcon, director del Zoo de Barcelona, és conscient que s’han especialitzat en les cures geriàtriques perquè hi ha un problema, amb prop d’un centenar d’elefants d’edat avançada a Europa: “És veritat que el nou model de Zoo no aposta per tenir una instal·lació d’elefants perquè no és una espècie autòctona ni volem tirar endavant un programa de reproducció d’elefants. Però aquestes elefantes tenen dret a tenir benestar i les millors cures possibles”.