Abans que el Floquet de Neu i l’orca Ulisses, l’animal més popular del Zoo de Barcelona va ser l’Avi, un elefant que provenia del Zoo de la Granja Vella, el primer zoològic privat de la ciutat.

Un animal impactant

L’Avi vivia on actualment hi ha els ossos formiguers. En aquella època, l’espai era inhòspit, amb un terra de ciment i uns barrots de ferro. La presència d’un elefant al Zoo va causar força impacte a l’època perquè ben poca gent, per no dir ningú, n’havia vist abans. L’Avi venia de la col·lecció particular d’un patrici barcelonès, en Lluís Martí-Codolar, que d’alguna manera es va veure obligat a vendre els animals a l’Ajuntament de Barcelona. La seva col·lecció, doncs, va ser la base del Zoo de Barcelona, fundat el 1892.

De jove a avi

L’Avi va arribar al Zoo amb 19 anys i en va viure 22 més. Originalment, el nom de l’elefant era Baby, en referència a la seva joventut, però quan va arribar al Zoo de Barcelona, i a causa del desconeixement generalitzat de l’anglès, el nom va degenerar en l’Avi, paradoxalment oposat al sentit inicial. I encara més paradoxa: l’Avi era femella.

El record de l’Avi va romandre present a la memòria dels barcelonins durant molt de temps. Mentre va ser viva, va formar part de l’imaginari de la ciutat, en part pel seu exotisme, en part per la seva simpatia, ja que estava força acostumat a la presència de visitants i tenia un comportament dòcil i comunicatiu. L’Avi havia après a demanar menjar i quan algú s’hi acostava, aixecava la trompa perquè li llancés alguna cosa a la boca.

La pota trencada

Quan es va fer gran, l’Avi va començar a tenir problemes d’ossos. Un dia, es va trencar la pota esquerra del davant. Va estar molt malalta durant uns mesos i no apareixia en públic. Els visitants del Zoo la trobaven a faltar i van reclamar les explicacions del veterinari, com si es tractés d’un esportista famós. Aquella fractura, a la fi, va significar la mort de l’Avi, l’any 1914.

La Júlia, successora de l’Avi

L’esquelet de l’Avi va ser tractat per ser exposat al Museu de Zoologia del Parc de la Ciutadella. Avui encara s’hi pot observar la fractura de radi i cúbit que li va causar la mort.

Però la mort de l’Avi va deixar el Zoo sense elefant i això era inconcebible en aquell moment. Per aquest motiu, l’Ajuntament es va afanyar a aconseguir un altre elefent, la Júlia. Aquesta elefanta va arribar un any després de la mort de l’Avi, de mans del virrei del Marroc. Amb el temps, la Perla i la Turquesa van succeir la Júlia.

Ho va explicar Salvador Filella, extreballador del Zoo, en aquest capítol de ‘Va passar aquí‘, el març del 2018.