Les tres elefantes del Zoo de Barcelona, la Susi, la Yoyo i la Bully, han estrenat un nou fangar en les instal·lacions que habiten per banyar-se aquest estiu. La instal·lació pretén disposar un espai d’aigua i fang que imita el seu hàbitat natural, a Àfrica.

Les elefantes juguen com si fossin canalla tot i la seva edat real: la Susi, la més gran, amb més de 53 anys —19 en el Zoo de Barcelona—, és la més tranquil·la; la Yoyo, que també sobrepassa els 50 anys —12 a Barcelona—, exerceix de cap del grup, i la Bully és la més jove, però ja amb gairebé 50 anys —els últims nou a la capital catalana.

El director del Zoo, Sito Alarcon, assegura que l’equipament s’esforça per millorar les instal·lacions i garantir el benestar de les tres elefantes, que van haver de ser resocialitzades quan van arribar a Barcelona amb problemes emocionals i físics.

Segons Alarcon, han invertit més de sis milions d’euros a millorar i adequar les instal·lacions on viuen els tres paquiderms, que no ho han passat bé “perquè venien d’un passat problemàtic, de circs, maltractaments, encadenades…”.

Amb aquesta nova ampliació de l’espai per a les elefantes, disposen de 5.500 metres quadrats en un recinte que està previst que continuï millorant-se amb més vegetació i que s’ampliarà fins als 6.000 metres quadrats.

Un passat difícil

Les tres elefantes del zoo barceloní estan juntes des del 2012, quan es va acollir la Bully, que havia estat en un circ. Abans, el 2002, havia arribat la Susi, que també havia passat per un circ, i el 2009, la Yoyo, que va ser acollida al Zoo després de passar gran part de la seva vida encadenada.

Sis cuidadors especialitzats, un encarregat i un conservador, a més dels biòlegs i veterinaris del Zoo, s’encarreguen de cuidar i avaluar l’estat físic i psíquic de les elefantes, ja sigui a través de l’observació o monitorant-ne la conducta i fent-los fer exercicis mèdics regulars.

Actualment les tres elefantes ja tenen molts més anys que la seva predecessora Avi, que va morir al Zoo el 1914 amb 41 anys i que va ser un dels primers reclams mediàtics del Zoo de Barcelona.