(ACN/redacció) L’Aliança contra la Pobresa Energètica demana penes quatre anys i nou mesos de presó per a tres treballadors de DPS Consulting, encarregada de cobrar deutes d’Endesa. Els fets es remunten al 2020, quan una dona vulnerable va rebre la trucada d’una treballadora de DPS fent-se passar per una funcionària de l’administració de Justícia. La van amenaçar d’embargar-li els comptes si, en menys de dues setmanes, no pagava el deute contret.

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) va interposar una querella pel cas, i el jutjat va citar a declarar en qualitat d’investigats dos membres de la companyia i una treballadora. L’empleada va aportar un guió que suposadament li facilitava l’empresa per fer la seva feina. Segons l’APE, a més, es reclamaven deutes tot i saber que estaven prescrits. En el cas concret d’aquesta dona, li exigien 2.369,43 euros, dels quals afirmen que 1.675,88 havien prescrit d’acord amb el Codi civil. L’entitat assegura que DPS Consulting obtenia un 18 % de les quantitats que s’aconseguís cobrar a la dona. Per això, el seu advocat ha demanat que es portin els responsables a judici.

Presumpte delicte d’estafa

L’advocat de l’acusació acusa tant als dos directius com a la treballadora de tres delictes: estafa en grau de temptativa, coaccions i usurpació de funcions públiques, per la qual cosa els demana penes de quatre anys i nou mesos de presó. Pel que fa a l’empresa, consideren que també va cometre un delicte d’estafa en grau de temptativa i per això volen imposar-li una multa de 4.738 € i prohibir-li reclamar més deutes durant un any i mig.

L’APE, però, creu que el cas d’aquesta dona no és un cas aïllat, sinó que forma part d’un conjunt d’estratègies variades desplegades de forma habitual per les subministradores d’electricitat i gas. L’organització ha afirmat que, tot i que les persones vulnerables estan ara protegides dels talls gràcies a la llei contra la pobresa energètica, no deixen de patir l'”assetjament” de subministradores i els gabinets jurídics de recobraments subcontractats.

Endesa va denunciar la treballadora

Fonts d’Endesa han explicat a l’ACN que la companyia elèctrica també va denunciar la treballadora pel que consideren una “mala praxis” que no comparteixen, sinó que deploren. A més, asseguren que es va obrir una auditoria que va concloure que no els consta que els directius de DPS fomentin aquestes pràctiques. Tot i això, les mateixes fonts han indicat que si una resolució judicial indiqués el contrari, s’actuaria al respecte.

Endesa continua treballant amb DPS Consulting perquè entén que es van depurar responsabilitats. D’altra banda, ha assegurat que no es reclamen deutes a famílies vulnerables a les quals se’ls ha condonat en aplicació de l’acord subscrit amb la Generalitat. Això no treu, però, que puguin rebre cartes informatives.