L’Arquebisbat de Barcelona ha detallat que dos béns immobles que té a la ciutat apareixen per duplicat en l’informe que el Govern espanyol ha elaborat sobre les propietats que l’Església va registrar (immatricular) entre els anys 1998-2015 a tot l’estat. Es tracta de la Casa Rectoral, el pati d’entrada del temple de Santa Anna i el claustre gòtic, així com la basílica de la Mercè i Sant Miquel Arcàngel. Fonts de l’Arquebisbat apunten que l’error no canvia la titularitat dels béns.

En la trobada que el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, i el president Pedro Sánchez van mantenir aquest dilluns, l’Església espanyola va comunicar que no li consta ser el titular d’un miler dels 34.961 béns que apareixen en l’informe de l’executiu. En el document elaborat per la CEE atribueixen aquest decalatge a “errors de doble registre, immatriculacions que tenen altres titulars com ara ajuntaments o altres congregacions religioses, i béns que no són o no han estat mai de l’Església”.

Segons ha pogut comprovar betevé, en el document de la CCE apareix també un altre bé immoble de Barcelona. Es tracta d‘un solar titularitat de la Societat de Sant Francesc de Sales (Salesians). No s’especifica on és i assenyala que està destinat a instal·lació esportiva. En aquest cas, surt a la llista de béns que no pertanyen directament a l’Església, sinó a una congregació religiosa.

Què es va immatricular a Barcelona?

Les immatriculacions (inscripcions al Registre de la Propietat) van ser possibles entre 1998 i 2015 per una llei del govern de José María Aznar. Segons l’Arquebisbat, fins al 1998 estava prohibit registrar temples destinats al culte catòlic. Durant aquell període, l’Arxidiòcesi de Barcelona va immatricular 55 béns immobles, dels quals 25 a la ciutat com ara la Catedral de Barcelona, l’església de Santa Maria del Mar o la basílica de la Mercè.

L’Ajuntament crea una comissió tècnica

En un tuit, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va anunciar aquest dimarts que l’Ajuntament de Barcelona ha creat una comissió tècnica per conèixer quins béns es troben afectats per “l’ús il·legítim de l’església i en quina situació es troben”. “Treballaré per esclarir la situació i retornar les diferents propietats als seus legítims propietaris”, va piular Collboni.