El Zoo de Barcelona ha acomiadat un dels animals més estimats i més longeus de les instal·lacions, el suricata Wilson. Tal com ha avançat el diari ‘El País’ i ha confirmat betevé, l’exemplar va morir el mes de novembre als 22 anys.

Segons el Zoo de Barcelona, Wilson era un dels suricates més vells que es podien trobar a instal·lacions d’Europa. El 2014, quan tenia 15 anys, l’animal va ser desplaçat pel seu grup familiar i, per això, des d’aleshores vivia en un espai sol. Es tracta, però, d’un comportament natural de l’espècie quan els exemplars arriben a edats avançades.

Pilar Padilla, conservadora de mamífers del zoo, explica que els suricates són gregaris i viuen en un matriarcat. Els individus d’aquesta espècie, diu Padilla, competeixen entre ells per les famelles. Quan en Wilson tenia 15 anys ja era gran i dèbil i el van començar a perseguir i “li va caure alguna queixalada”, explica aquesta conservadora del zoo.

Quan el van fer fora del grup el zoo el va batejar i es va fer “popular”
Pilar Padilla, conservadora del zoo

“Mentre va viure en grup va tenir una bona vida” assegura Pilar Padilla. I afegeix que l’última temporada que va viure en grup debia patir, però els set anys que va viure apartat “va estar molt ben cuidat”. A partir del moment en què es va quedar sol el van batejar i es va fer “popular”. Padilla explica que quan els visitants el veien sol els feien moltes preguntes. És per aquest motiu que també van decidir posar una placa explicativa per homenatjar-lo.

Una placa de record per al suricata Wilson

Wilson era un dels animals que feia més anys que vivia al Zoo de Barcelona i, també, un dels més estimats pels cuidadors. Per això, s’ha instal·lat una placa en record seu en el punt on va viure els darrers vuit anys. El cos d’en Wilson es va incinerar, que és el procediment establert per a totes les restes que no tenen interès científic. Actualment, el zoo té 9 mascles i 4 femelles de suricata.

Els suricates són originaris d’Àfrica i són animals molts sociables: formen grans colònies i viuen sota terra. Tenen un caràcter dòcil i, fins i tot, en alguns punts del món es tenen com a animals de companyia. En un vídeo que el Zoo va difondre el 2019 es veu com els cuidadors li donen menjar amb la mà.

Les morts dels exemplars més coneguts i estimats

L’última mort d’un animal que va transcendir públicament a les instal·lacions del Zoo es va produir el 2019. La dofina Anak va morir a causa d’una malaltia vírica. Era l’exemplar de dofí de més edat de l’espai i tenia aproximadament 34 anys. La seva desaparició va suposar un “cop” per als cuidadors i també va generar crítiques per part del comitè d’empresa que van demanar més inversió en les instal·lacions.

Però, sens dubte, la mort més mediàtica va ser la del Floquet de Neu, conegut mundialment. El goril·la blanc va morir el 24 de novembre del 2003, després de viure gairebé 40 anys a Barcelona. Es va convertir en un símbol de la ciutat.