( Redacció / ACN) Unes 500 persones, entre estudiants, docents i personal de la universitat, s’han concentrat al claustre de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, convocats per Universitats amb Palestina. Un cop dins, han decidit iniciar una acampada “en contra del genocidi del poble palestí” i per denunciar “la complicitat de la universitat, la Generalitat i l’Estat espanyol”.

Els concentrats, que han plantat una vintena de tendes de campanya, tenen la intenció de mantenir l’acampada fins dimecres, 8 de maig, quan hi ha previst un claustre extraordinari a la UB en què la institució decidirà si dona suport a una moció de suport al poble palestí i si es trenquen les relacions institucionals i acadèmiques amb universitats, centres d’investigació i empreses israelianes.

Pablo Castilla, membre del comitè estudiantil en solidaritat amb el poble palestí, ha avisat que “esperem acampar els dies que faci falta per exigir el trencament de relacions amb Israel”. Per ara no tenen previst boicotejar les classes, “la intenció és que sigui pacífic, però tampoc sabem com reaccionarà la policia o si ens faran fora”, ha explicat Emma Tercos, també membre del comitè estudiantil en solidaritat amb Palestina. Tercos dubta sobre com pot afectar el període de campanya electoral del 12-M en la resposta a la concentració, però espera que influeixi en el posicionament dels partits polítics catalans.

El punt de trobada de la protesta ha estat el Campus Raval de la UB, però poc després els manifestants s’han dirigit cap a l’Edifici Històric, a la plaça de la Universitat. Un cop allà, s’han trobat amb el rectorat tancat i han decidit muntar les tendes per a l’acampada al jardí central de l’Edifici Històric.

El rector de la UB “simpatitza” amb la protesta

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha afirmat en una reacció per escrit que la seva intenció és “acompanyar aquest tipus d’iniciatives, tot vetllant pel pluralisme, per la convivència i pel respecte a l’activitat ordinària dels centres”. Guàrdia ha destacat que la protesta “demostra que la comunitat universitària és activa, és crítica i està compromesa” i que l’equip de govern de la UB “també ho està”. 

“Em sento profundament commogut davant la desproporció en la resposta militar dels últims mesos, també davant del càstig a què s’està sotmetent la societat civil amb accions com el bloqueig de l’ajuda humanitària, i davant la impossibilitat fins a dia d’avui d’haver assolit un alto el foc immediat a la zona”, ha dit el rector de la UB.

Onada de protestes al món universitari

El moviment estudiantil i la solidaritat amb el poble palestí s’han aixecat arreu del món. Des dels Estats Units les acampades als campus denuncien la responsabilitat de les universitats que mantenen vincles amb Israel i exigeixen tallar-hi les relacions acadèmiques, polítiques i empresarials. I el moviment s’ha estès i ha arribat a Europa. Estudiants de Copenhagen, França, Alemanya i Itàlia ja s’han afegit a la protesta.

A Espanya, la primera acampada ha estat la de la Facultat de Filosofia de la Universitat de València i aquest dilluns la protesta ha arribat a Barcelona.