uci hospital

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que actualment un 23 % dels pacients a les UCI tenen variant òmicron i, d’aquests, “un 85 % són persones no vacunades, o bé són immunodeprimides o tenen una comorbiditat”. Aquests xifres provenen de dos grans hospitals de Catalunya, un dels quals és el Vall d’Hebron. Aquesta radiografia de les unitats de cures intensives constata —com diuen els experts— que la variant delta és més virulenta que l’òmicron, vist l’allau de contagis de la sisena onada de covid a Catalunya i la repercussió en les UCI.

Segons ha explicat Cabezas, de la mostra feta en pacients que van requerir un ingrés a l’Hospital Vall d’Hebron, el 72 % eren de variant òmicron la primera setmana de gener, mentre que la segona setmana ja era del 88 %.

L’allau de contagis provoca més morts

Del 17 al 23 de gener, 261 persones van morir per covid o amb la malaltia, 14 defuncions més que la setmana anterior. Les dades encara són provisionals i poden variar. Pel que fa a l’última setmana amb dades consolidades, del 10 al 16 de gener, Salut va notificar 247 defuncions, una xifra que no es registrava des del pic de la cinquena onada, a l’estiu. De fet, el sobrepassa. Així doncs, fa dues setmanes que se superen les 200 morts setmanals.

Malgrat la pujada, encara som lluny de les dades de fa just un any, quan van morir 570 persones entre el 18 i el 24 de gener del 2020.