El 1997 és l’any de la renúncia de Pasqual Maragall a l’alcaldia de Barcelona i de la presentació en societat del Fòrum Universal de les Cultures. També s’inaugura el primer tram del tramvia i la ciutat expressa el seu rebuig per la mort del regidor d’Ermua, Miguel Ángel Blanco, assassinat per ETA. Al setembre, desapareixen dos símbols de la ciutat: l’estadi de Sarrià i El Molino.

A continuació et mostrem com betevé va cobrir els esdeveniments que van passar el 1997. Al final d’aquesta entrada trobaràs una participació on posar a prova els teus coneixements.

Pasqual Maragall deixa l’alcaldia

Al setembre, l’alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, renuncia al càrrec i el succeeix Joan Clos. Feia 15 anys que Maragall estava al capdavant de la ciutat, un càrrec que deixa per anar a fer de professor a Roma durant un any i poc després preparar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat, que va ocupar entre el 2003 i 2006, després de passar uns anys a l’oposició. Les càmeres de betevé van captar el moment del relleu a l’alcaldia.

El Fòrum es presenta en societat

El Fòrum Universal de les Cultures vol ser un esdeveniment d’ordre mundial i neix amb la pretensió de celebrar-se periòdicament. Al mateix temps, amb paraules de l’aleshores alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, esdevindrà un pretext  per “unificar inversions” a la zona de la desembocadura del riu Besòs i del tram final de la Diagonal. I és que al llarg de la història, els impulsos més significatius que ha experimentat Barcelona s’han fet a partir de grans fites com ara les exposicions del 1888 i la del 1929, els Jocs Olímpics i, ara, el Fòrum. Precisament, neix de la idea de commemorar els 75 anys de l’Exposició Internacional del 1929 i atreure inversions. El projecte enceta la reforma del Front Marítim del Poblenou i permetrà la transformació definitiva del front litoral a l’entorn del riu Besòs amb nous edificis, espais verds i terrenys guanyats al mar.


El Fòrum es planteja com una mena de conferència internacional a l’entorn de tres qüestions: les condicions per a la pau, la ciutat sostenible i la creativitat i la cultura. Després de Barcelona, el Fòrum Universal de les Cultures es va traslladar a altres ciutats: Monterrey (2007), Valparaíso (2010), Nàpols (2014) i Amman (2016).

Manifestació per l’assassinat de Miguel Ángel Blanco

Dijous 10 de juliol, ETA segresta el regidor d’Ermua i condiciona el seu alliberament a l’acostament dels presos per part del govern. Els segrestadors fixen un ultimàtum: si dissabte a les quatre de la tarda no hi ha resposta, l’executaran. La tensió s’apodera de la ciutadania a mesura que s’acosta el venciment i finalment uns veïns troben el cos de Miguel Ángel Blanco a Lasarte, amb dos trets al cap. Encara era viu però poc després va morir a l’hospital. De res van servir les manifestacions populars demanant-ne el seu alliberament. Dilluns més d’un milió de ciutadans es manifesten pels carrers de Barcelona enmig de la indignació i el rebuig. “Per la pau i la llibertat” va ser el lema de la manifestació que va seguir betevé.

El tramvia torna a Barcelona

El tramvia torna a circular per la ciutat, en un tram experimental a la Diagonal. Un projecte que marcarà la mobilitat i les discussions polítiques de la ciutat durant més de dues dècades i que preveu la connexió de diversos municipis del Baix Llobregat amb un ramal fins a Castelldefels, per una banda, i fins a Badalona, per l’altra. El disseny no té res a veure amb els antics tramvies que circulaven per Barcelona i que no disposaven d’un carril segregat. Un equip de betevé copsa les impressions dels viatgers que el primer dia esperen amb delit l’estrena d’un nou mitjà de transport modern, accessible, ràpid i que no genera emissions. Ens ho explica la Natàlia Centelles.

El tramvia ofereix un servei que s’acosta al metro amb capacitat i rapidesa però amb un cost molt més baix. Aviat tindrà una gran acceptació entre la ciutadania. Aquest mateix any de prova experimental va assolir la xifra de 4.000 viatgers diaris en un recorregut de només 640 metres i que costava cinc duros (0,15 €). Quinze anys després, el 2018, per tota la infraestructura ja viatjaven 29 milions de persones. El tramvia uniria finalment diversos municipis del Baix Llobregat fins a la plaça de Francesc Macià de Barcelona. I des de la plaça de les Glòries fins a la Ciutadella – Vila Olímpica, el Fòrum i Badalona. El juliol del 2019 l’Autoritat del Transport Metropolità va concloure l’estudi per iniciar el projecte de connexió de les diverses xarxes per la Diagonal.

Primeres advertències sobre el canvi climàtic

Després de dos anys i mig de negociacions, se celebra a Kyoto la cimera mundial del canvi climàtic amb la intenció de fer un acord vinculant per reduir les emissions dels gasos amb efecte hivernacle. Els governs signataris pactaren reduir en un 5,2 % de mitjana de les emissions contaminants entre 2008 i el 2012, prenent com a referència els nivells del 1990. D’aquí neix el Protocol de Kyoto , el primer tractat internacional que obliga els països a executar un conjunt de mesures per frenar el canvi climàtic. En aquesta crònica de la Montse Domínguez podeu comprovar si les prediccions s’han complert.

Barcelona, primera capital europea amb un espai nudista

El mes d’abril, abans de començar la temporada de bany, s’inaugura a la platja de la Mar Bella un espai de 300 metres per a naturistes. Es tracta de la primera gran ciutat europea que habilita un espai de bany per a persones que practiquen el nudisme. Un equip de betevé copsa durant la inauguració l’opinió de nombrosos curiosos que s’hi acosten.

Mor Tete Montoliu

El 24 d’agost, Tete Montoliu, el gran mite del jazz, mor als 64 anys víctima d’un càncer. El nostre pianista més internacional amb un centenar de discos publicats i una creativitat desbordant rep un comiat ciutadà multitudinari. La sala de cambra del Palau de la Música és l’escenari escollit per l’últim adeu a un barceloní al qual la ceguesa de naixement no el va impedir estudiar al Conservatori Municipal de Música. El seu llegat musical encara perdura amb festivals de jazz a la ciutat i el seu record també el trobem a l’Eixample i als jardins situats al carrer de Sepúlveda, on havia l’antiga seu de l’ONCE.

El Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau, patrimoni mundial de la Unesco

Dos edificis emblemàtics del modernisme català, el Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau s’inclouen en el catàleg de la Unesco ―acrònim en anglès de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura―. Tot un reconeixement a dues obres de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i, el que és més important, una garantia per la protecció i conservació d’aquestes joies del modernisme.

El 2009 comença una profunda remodelació de l’Hospital de Sant Pau, que va acabar cinc anys més tard. El cost de les obres, uns 72 milions d’euros, permeten recuperar diversos elements arquitectònics que havien quedat ocults amb el pas dels anys i les diverses obres d’ampliació. En els antics pavellons hospitalaris s’hi instal·len diversos organismes internacionals.

Voladura de l’estadi de l’RCD Espanyol a Sarrià

El 20 de setembre veïns, aficionats i curiosos envolten l’estadi de Sarrià per seguir, en viu, els treballs d’enderroc d’aquesta instal·lació esportiva tan mítica pels pericos. 74 quilos de l’explosiu Goma-2 acaben, en pocs segons, amb 74 anys d’història, però la detonació no aconsegueix tirar la tribuna que segueix dempeus. El moment de l’explosió controlada es fa esperar més de dues hores i agafa per sorpresa les càmeres de betevé.

Poc després, el solar l’ocupa una gran promoció immobiliària i l’Espanyol jugarà el seus partits a l’Estadi Olímpic de Montjuïc (actualment estadi Lluís Companys) primer, i a Cornellà-el Prat, definitivament (avui, RCD Espanyol Stadium). L’estadi de Sarrià de l’RCD Espanyol s’havia inaugurat el 1923.

El Barça guanya la Recopa

En l’àmbit esportiu, el Barça guanya la Recopa davant el París Saint-Germain, i la Copa contra el Betis,  tot i que la Lliga la guanya el Real Madrid. A final de temporada, l’entrenador Bobby Robson deixa pas a Louis Van Gaal i un dels millors jugadors, Ronaldo, deixa l’equip. Se’n va a l’Inter de Milà, després de pagar 4.000 milions de clàusula de rescissió.
Els bons resultats esportius dilueixen les crítiques al president Josep Lluís Núñez, sobretot, per la seva gestió en l’acomiadament de Johan Cruyff. Núñez podrà convocar eleccions de manera anticipada i les tornarà a guanyar. El 15 de maig milers de barcelonistes reben l’equip amb tots els honors.

Boda reial a Barcelona

El 4 d’octubre, Barcelona és l’escenari de la boda entre la filla petita dels reis d’Espanya, Cristina de Borbó, i l’esportista basc, Iñaki Urdangarin, jugador del Futbol Club Barcelona d’handbol. El 3 de maig s’anunciava el compromís i cinc mesos més tard es va fer la  cerimònia a la Catedral, en una realització televisiva dirigida per Pilar Miró.  Més de 3.000 periodistes acreditats i 1.500 convidats i  70.000 persones al carrer segons la Guàrdia Urbana. Anys després algunes informacions asseguren que l’Ajuntament va triplicar la xifra per tapar el poc entusiasme ciutadà respecte a altres casaments reials. 13 anys més tard va esclatar el cas Noos , que obliga la parella a marxar del país i condemna Iñaki Urdangarin a cinc anys de presó per malversació. Al 2016 l’Ajuntament revoca la Medalla d’Or de la ciutat que atorgava a Cristina de Borbó, però a dia d’avui encara no l’ha tornada.

Aquell mateix dia 16 parelles es casaven pel civil a Barcelona, i un equip de betevé enregistra les imatges d’alguna d’elles.

El dia que va morir Lady Di

La mort de Diana de Gal·les l’últim dia del mes d’agost en un accident de cotxe a París és un fet que resta en la memòria col·lectiva per la difusió dels mitjans de comunicació arreu del món i per la repercussió del personatge en la premsa rosa. Un equip de betevé surt al carrer a la caça de la reacció dels turistes britànics que passegen per la Rambla i de l’opinió de ciutadans. No us perdeu les declaracions per a tots els gustos i traduccions amb dosi de teatre.

Nova etapa de BTV

El nou director de betevé, Manuel Huerga impulsa un canvi radical en la imatge i els continguts de la tele de la ciutat. Càmeres petites, equips àgils i una nova fornada de realitzadors creatius aconsegueixen donar un segell atrevit i modern representat per un ull i tres sigles: BTV. Un model inspirat en CityTV de Toronto, amb un programació anàrquica a través de reportatges a tota hora anomenats càpsules, un tancament diari de programació en una imatge en temps reals el  ‘Moebius’, d’on beu la famosa peixera. Tot plegat amb una nou artefacte que ocupa diversos emplaçaments del centre de la ciutat: el videomatón.

Una proposta audiovisual que aposta per l’experimentació tècnica i en continguts en contacte directe amb el ciutadà. Així ho explica Manel Huerga en una entrevista conduïda per la periodista Ruth Jiménez.

Tanca El Molino, un dels cabarets històrics de Barcelona

Els problemes econòmics fan abaixar el teló d’El Molino l’11 de novembre. La mala gestió posa fi a un dels establiments més transgressors de la ciutat. El seu tancament impacta als amants de la Barcelona nocturna i rebel als cànons establerts. Tot i que era una notícia esperada, els treballadors no reben cap avís i es troben amb la porta tancada. betevé va ser testimoni de la seva sorpresa. Entre les artistes trobem una Yolanda Ramos que tot just començava la seva carrera.

Creat, el 1898, el 1910 canvia el nom inicial (La Pajarera Catalana) pel de Petit Moulin Rouge. El 1939 la dictadura li treu l’adjectiu Rouge per les seves suposades connotacions ideològiques i passarà a anomenar-se, simplement, El Molino. El 2010, un nou projecte empresarial fa tornar a girar les aspes de El Molino que reobre renovat i recupera, així, el vell símbol del Paral·lel.

Concert de Kiss al Palau dels Esports

El grup mític dels anys 70 descarrega la seva força i les pintures de guerra al Palau d’Esports. És el retorn de la banda liderada per Gene Simons  —la llengua mes llarga del rock— que mobilitza seguidors de totes les edats.

On eres l’any 1997? Et posem a prova!