Després dels Jocs Olímpics, el 1995 es continuen creant infraestructures i equipaments a la ciutat. Prova d’això són les sis estacions de la Línia 2 del metro que entren en funcionament, l’estrena del MACBA i, en l’àmbit comercial, l’obertura del centre comercial Barcelona Glòries i el Maremagnum. Inauguracions i eleccions van juntes en un any en què Pasqual Maragall (PSC) revalida per tercera vegada l’alcaldia, mentre l’acció veïnal de l’anomenada guerra de l’aigua inunda el carrer. Tot plegat es produeix en un context en què ETA continua matant  i segrestant personalitats destacades.

A continuació us mostrem com betevé va cobrir els esdeveniments més destacats de l’any 1995. Al final d’aquesta notícia trobaràs una participació on posar a prova els teus coneixements.

Noves estacions de metro a l’L2

Tot i esperada, la inauguració de les parades entre Sagrada Família i Paral·lel és polèmica. Es tracta de la realització d’un projecte antic, que datava del 1966 i és llargament reivindicat. Els veïns es queixen del retard i que la línia no arribi fins a Badalona. Les càmeres de betevé  són testimonis de la inauguració i recullen les declaracions enfrontades de dos polítics que tres anys després seran rivals a les eleccions catalanes. L’alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, reclama l’allargament de l’L2 fins a Montjuïc i el president de la Generalitat, Jordi Pujol, afirma que el metro arriba allà on viu la gent.

19 quilòmetres de carril bici

Els 19 quilòmetres de noves vies exclusives per a bicicletes provoca el rebuig de col·lectius de transport de viatgers i de mercaderies. Una ciutat en què els conductors estan acostumats a no compartir l’espai rodat i que provoca el desconcert inicial de vianants que canvien els hàbits a poc a poc i deixen pas als vehicles de dues rodes. És una crònica de Glòria Santamaria.

La guerra de l’aigua arriba al carrer

L’augment significatiu en el preu del rebut de l’aigua porta al carrer moltes famílies per reclamar que no es carreguin els cànons i taxes que no tenen res a veure amb el cicle de l’aigua, com ara les escombraries o el de residus sòlids urbans. Les associacions de veïns s’organitzen per demanar a la Generalitat i els ens metropolitans i municipals una regulació del que es considera un servei bàsic i que no s’utilitzi per recaptar altres impostos. El mes de maig,  12.000 persones surten al carrer per fer sentir la seva veu en l’anomenada guerra de l’aigua. En Manel Aguilera ens ho relata.

Pasqual Maragall guanya les municipals

Pasqual Maragall s’imposa a la candidatura de Miquel Roca i Junyent per tres regidors de diferència. És escollit alcalde per tercera vegada consecutiva. Unes eleccions en què el Partit Popular, encapçalat per Enric Lacalle, té els seus millors resultats a Barcelona; aconsegueix set regidors. Aquesta és la crònica de la nit electoral de Maragall i la seva entrada triomfal a l’Ajuntament.

Adeu a Ovidi, un obrer de la paraula

L’art contemporani es dota d’un espai emblemàtic a Barcelona en un any en què el cantautor d’Alcoi, Ovidi Montllor, mor d’un càncer de gola. Metàfores del destí per a una de les veus més actives de la lluita antifranquista de la Nova Cançó que va viure durant 20 anys a un pis del carrer de Sostres al barri de la Salut.

La banda municipal La Primitiva d’Alcoi i la Coral Sant Jordi s’uniran el 2016 per donar una sonoritat única al cançoner de Montllor.

L’art contemporani estrena espai al MACBA

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona, més conegut popularment com a MACBA, obre les portes de l’edifici creat per Richard Meier. Segons el mateix arquitecte, l’equipament s’ha ideat amb poca ornamentació per prioritzar la llum, amb un disseny que recorda el racionalisme. L’esdeveniment es va fer a l’engròs, amb més de 500 convidats, entre els quals, els reis d’Espanya, a més de consellers, ministres i artistes de renom com ara Antoni Tàpies o Albert Ràfols Casamada. La inauguració oficial es va fer el novembre, però la ciutadania l’ha poguda visitar el mes d’abril del mateix any. Les càmeres de betevé han recollit el moment d’obertura de portes i ha seguit una parella d’interioristes que han donar la seva opinió.

Alarma per dos terratrèmols de magnitud 4 a l’escala de Richter, que sacsegen la meitat sud de Catalunya

El primer, el de més intensitat, 4,5 graus en l’escala de Richter, es produeix a les 17.35 h del 15 de maig. L’epicentre se situa a 35 quilòmetres davant les costes de Tarragona El sisme no provoca danys de gravetat, però la sacsejada causa l’alarma. El segon, es produeix nou dies després, el 24 de maig, en la mateixa zona que l’anterior. En aquesta ocasió la sotragada és de matinada, a les 0.42 h, i desperta milers de persones de les comarques tarragonines i barcelonines que col·lapsen de trucades els serveis d’emergència sol·licitant informació. El Servei Geològic de Catalunya estableix les causes del moviment tectònic a la pressió de les plaques africana i euroasiàtica al llarg del sistema de falles que hi ha en el fons marí, davant de Tarragona.

Així va explicar betevé el terratrèmol del 24 de maig del 1995.

Nous centres comercials: Glòries i Maremagnum

El districte de Sant Martí acull el centre comercial Glòries, el més extens de la ciutat que fins al moment només disposa de L’Illa Diagonal. L’obertura als terrenys de l’antiga fàbrica Hispano Olivetti  genera el rebuig dels comerços del barri que veuen perillar el seu futur. Una por ben justificada si tenim en compte que el primer dia el nou espai comercial rep més de 65.000 visitants. Ens ho explica l’Oriol Ferran.


És l’any que també entra en funcionament el centre comercial del Maremagnum, un espai obert els 365 dies de l’any que alberga el cine en 3D Imax , i que pocs mesos després incorporarà més zones de restauració i espais lúdics com ara  L’Aquàrium. Així ens ho explica en Joan Bonet.

El Saló del Manga s’independitza

El primer Saló del Manga ―separat ja del del còmic― es fa a l’Estació de França amb unes dimensions molt més modestes que les posteriors. A les imatges no es veuen gaires otaku, és a dir,  fans de les historietes japoneses que vagin disfressats dels seus herois. Contràriament, les càmeres de betevé recullen la preocupació per la incidència de la violència dels còmics japonesos en els infants. També s’aprecien els diversos formats que el manga ha colonitzat, com ara les sèries de dibuixos animats o anime i els videojocs.

Segona edició del Sónar

La música electrònica i la tecnologia es fusionen a la segona edició del Sónar. La prova la trobem en la videoinstal·lació, del llavors emergent creador, Marcel·lí Antúnez. Una proposta atrevida i original que va captar l’atenció dels assistents a la segona edició d’un festival que ja ha recorregut 25 anys.

Epi es retira

Juan Antonio San Epifanio, més conegut com a Epi, i considerat el millor jugador d’Europa de la dècada dels 80, deixa el bàsquet professional després de 19 anys al Barça. Un anunci que ha fet en acabar el partit contra l’Unicaja, en què ha anotat els darrers dos punts. Aquesta és la crònica d’en Xavier Lemus.

L’Europa torna al Nou Sardenya

En l’àmbit esportiu, el CE Europa, un dels històrics de la ciutat, torna al seu camp totalment remodelat per l’Ajuntament. El recinte té una capacitat per a 7.000 espectadors i és el primer camp municipal amb gespa artificial homologada per la FIFA.

On eres l’any 1995? Et posem a prova!