Queden pocs vestigis d'aquella zona industrial, pràcticament deshabitada, situada al sud del districte de Sant Martí, a tocar del mar. La construcció del Fòrum, ara fa 10 anys, va ser el colofó d'una transformació que ha fet de Diagonal Mar un nou barri atractiu per als ciutadans. "Els pisos de lloguer d'un dia per l'altre estan llogats. La gent té interès a viure aquí, sobretot per la platja. De ser un barri completament industrial a ser un barri maco, amb pisos nous, amb jardins, amb carrers amples..." Un barri on conviuen dos mons separats per metres d'alçària. Però tant els que viuen aquí baix com els que ho fan allà dalt coincideixen a destacar una cosa. "Tranquil·litat molt alta. El mar que el tinc a dos minuts caminant..." La tranquil·litat, però, és relativa. Si ens situem al barri del Besòs, a la zona més propera a l'esplanada del Fòrum, no tothom està content amb la transformació de la zona. Hi ha qui, quan tot això era el barri de la Bota, vivia millor. "Sobretot pels concerts, la Feria de Abril, el Primavera Sound... No podem dormir. Jo me n'aniria avui mateix." En general, però, el progrés hi ha portat avantatges. El transport públic ha unit la zona amb la resta de la ciutat i el centre comercial ha dinamitzat el barri. Els seus habitants, diuen, se senten més segurs. "Aquí ara cada dos per tres passa un cotxe de policia i a mi m'agrada més. Pots caminar a les nits... Hi ha el centre comercial que sempre hi ha un munt de gent. Abans no passava ningú per aquí." Si ens endinsem al barri del Besòs, la transformació també ha estat positiva. Una de les claus va ser la remodelació de la rambla de Prim. "La verdad es que el paseo entre Fòrum por la rambla Prim arriba está concurridísimo. La gente está contenta. Sobre todo la gente mayor, que es la que más pasea y más descansa en los bancos." Enmig dels dos barris, el Parc del Fòrum s'ha convertit en un espai ideal per practicar esport, sobretot els caps de setmana. Són pocs, però, els veïns de la zona que s'hi acosten a passejar perquè prefereixen altres àrees verdes més properes als seus habitatges. Espais com el Parc de Diagonal Mar, el segon més gran de tot Barcelona.

A la seu de l’Associació de Veïns de Diagonal Mar, una fotografia dels anys 70 mostra com era el barri fa uns 40 anys. Era una zona industrial, pràcticament deshabitada, de la qual avui dia queden pocs records amb la Torre de les Aigües com a principal vestigi. Actualment els qui hi viuen es mostren contents amb la transformació de la zona, que va tenir com a colofó la construcció del Fòrum ara fa 10 anys. “Ha passat de ser un barri completament industrial a ser un barri maco, amb pisos nous, amb jardins, carrers amples. Molta gent vol venir a viure aquí. La prova és que els pisos buits es lloguen d’un dia per l’altre”, explica Mari Carmen Garcia, vicepresidenta de l’Associació de Veïns de Diagonal Mar.

“La clau va ser la construcció del centre comercial, que ha donat molt ambient al barri”, argumenta Roberto Iglesias, veí de la Diagonal de tota la vida. Quan va comprar el seu habitatge (un novè pis) contemplava des del seu balcó el barri conegut com el Camp de la Bota. Ara, hi veu passar el tramvia i els hotels li tapen la visió del mar. “Tot i això, en general, estic força content. Ara cada dos per tres passa un cotxe de policia. Pots caminar tranquil a les nits.”

La Luisa Milán viu al mateix bloc de pisos. Ara bé, la visió que té dista bastant de la del Roberto. Viu pisos més avall, al primer. Des d’aquesta altura, assegura, tot canvia. “Sobretot pels concerts que es fan al Fòrum: la Feria de Abril, el Primavera Sound… Per aquí passa tanta gent durant tota la nit que no podem dormir. Jo me n’aniria avui mateix”, explica.

Si ens endinsem al barri del Besòs i el Maresme, es perd aviat la sensació de ser ben a la vora d’una de les zones més noves de la ciutat. Tot i això, aquí, la construcció del Fòrum també es va notar. “La gent està contenta”, assegura Eladio López, membre de l’Associació de Veïns del Besòs. “Sobretot amb la remodelació de la rambla de Prim es va guanyar un passeig que sempre està molt concorregut.” Explica que qui més partit n’ha tret és la gent gran, que ara té més equipaments: “La zona de gimnàstica que s’ha instal·lat al Fòrum, per exemple, els caps de setmana s’omple de gom a gom.”

Entre setmana, però, el Parc del Fòrum continua, ara per ara, infrautilitzat. Són pocs els veïns de la zona que s’hi acosten a passejar perquè prefereixen altres àrees verdes, com el Parc de Diagonal Mar, més properes als seus habitatges. La gran esplanada, això sí, s’ha convertit en el territori ideal per a patinadors, ciclistes i corredors.