El periodista Xavier Sobrón treballava a betevé quan el 28 d’octubre del 1996 els ocupes del Cinema Princesa van ser desallotjats pels cossos policials. Hi van actuar prop de 200 agents. “Els policies van entrar amb força i els ocupes s’hi van resistir. Hi va haver intensos enfrontaments entre uns i altres durant hores”, explica el reporter.

Sobrón també recorda la mobilització que es va convocar aquella mateixa tarda i que va acabar amb batusses entre agents i manifestants. “Nosaltres vèiem que l’ambient estava carregat, ens tiraven petards, artefactes, algun coet, fet que ens indicava que es podia complicar”, recorda. I així va ser. Els carrers es van convertir en una batalla campal.

Menys tecnologia i seguretat

L’any 96 els periodistes cobrien aquests fets sense armilles que els identifiquessin com a premsa i sense cascs. Tampoc no tenien telèfons mòbils o no funcionaven bé, segons Xavier Sobrón. La tecnologia estava a anys llum de l’actual. “Anàvem amb cintes, gravàvem i algú les portava corrent a la televisió”, recorda. Amb aquest sistema van aconseguir emetre les primeres imatges i informar de les complicacions de la manifestació.

A banda de recordar aquells fets, Sobrón reflexiona sobre les imatges que van deixar aquelles manifestacions i les compara amb les que s’han viscut en els darrers dies en algunes de les mobilitzacions per la sentència del procés. “Que hagin passat uns fets similars, pel que fa a la forma, al que va passar fa 23 anys ens fa reflexionar que potser no hem solucionat gaires coses en aquest temps“.