15Josep Marià de Cabanes va ser el primer alcalde de Barcelona des de la refundació de l’Ajuntament, l’any 1835. A partir d’aquell moment, l’han seguit 117 alcaldes més. Això en fa un total de 118. Però l’Ajuntament, tal com avui el coneixem, va començar l’any 1979 amb les primeres eleccions democràtiques després del franquisme. En aquests 40 anys s’han celebrat 10 eleccions i la ciutat ha tingut sis alcaldes. El primer va ser Narcís Serra i després van venir Pasqual Maragall, Joan Clos, Jordi Hereu, Xavier Trias i Ada Colau, que repetirà legislatura.

Qui ha estat més temps alcalde de Barcelona?

L’alcalde que ha estat més temps a l’Ajuntament de Barcelona és Pasqual Maragall. S’hi va estar 17 anys, des del 1982 fins al 1997. Josep Maria de Porcioles n’és el següent. Hi va estar 16 anys, des del 1957 fins al 1973, i es va convertir així en l’alcalde que més temps va governar la ciutat durant el franquisme. L’últim del rànquing és Francesc de Paula Rius, que va governar 13 anys, però en quatre etapes diferents.

…i els que menys

L’alcalde que ha estat menys temps a l’Ajuntament de Barcelona és Josep Banqué i Feliu. Ho va ser només dos dies, poc després del cop d’Estat de Primo de Rivera. Va ser el mes d’octubre del 1923, quan el governador civil de la ciutat, el general Losada, el va escollir a dit. Banqué va ser investit el 8 d’octubre d’aquell any i, només 48 hores després, el 10 d’octubre, va presentar la dimissió. Va al·legar que havia rebut amenaces anònimes.

En la llista següent hi apareixen, ordenats cronològicament, tots els alcaldes de Barcelona. Si es vol consultar una etapa en concret, només cal que poseu l’any al cercador i sabreu qui governava la ciutat en aquell moment. Al costat de cada nom, hi apareixen la data d’inici i final del seu mandat i els anys que s’hi va estar.

L’alcaldia de Barcelona, poc paritària

En el govern municipal que va sortir de les primeres eleccions democràtiques, l’any 1979, hi havia dues regidores i 16 regidors, una xifra molt desigual que ha tardat molts anys a igualar-se. Però si hi ha un apartat en què encara hi ha menys paritat és en el de l’alcaldia. En els 184 anys que separen el 1835 del 2019, hi ha hagut 117 homes i només una dona: l’alcaldessa Ada Colau.

El plenari també suspèn en paritat

Si agafem tots els regidors electes que ha tingut Barcelona des de l’any 1979, també veurem la diferència que hi ha entre homes i dones. El balanç final és de 116 regidores i 302 regidors. Unes xifres, però, que s’han igualat amb el temps. Si en el primer plenari postfranquista hi havia només tres regidores i 40 regidors, en aquest mandat la balança s’ha equilibrat i ja hi ha 20 dones i 21 homes. En el gràfic següent es pot seguir, mandat a mandat, aquesta evolució.