El 4 de maig de 1974, José Luís Cerveto Goig, conegut com l’assassí de Pedralbes, va matar a ganivetades els amos de la casa on treballava, al carrer de Joan d’Alós.

L’assassí confés, Cerveto Goig, era originari d’Alacant. Havia nascut l’any 1939 i per culpa de la Guerra Civil, es va quedar sense pare i va ser abandonat per la mare en un orfenat. Tot i el seu historial i alguna condemna, va ser contractat com a majordom en un xalet de Pedralbes.

El dia anterior als fets, Cerveto Goig se’n va anar als Encants i es va comprar uns guants, un passamuntanyes i un ganivet. De nit, utilitzant les claus que tenia, va entrar al xalet i es va amagar en un vestidor que comunicava directament amb l’habitació dels propietaris. Va esperar que s’adormissin i es va acostar al llit. Segons el seu propi relat, va estar una estona amb el ganivet alçat pensant si executar el crim, o no. Però de sobte, un soroll a la finca va despertar l’home i això va desencadenar una baralla. Cerveto Goig ja no es va reprimir i va apunyalar l’amo amb tot l’acarnissament possible. Amb el soroll, la dona es va despertar i Cerveto Goig va saltar per sobre del marit i també la va apunyalar repetidament.

Cerveto Goig va intentar modificar l’escena del crim per simular un robatori. Va sostreure els diners i les joies i va embolicar els cossos mirant que mantinguessin l’escalfor per fer més difícil la concreció de l’hora de les morts. Igualment, es va inventar una coartada i va dir que havia estat de viatge a Tarragona. En realitat, va estar fent voltes a la propietat per fer córrer el comptaquilòmetres.

Al judici, Cerveto va explicar que havia patit abusos sexuals durant la infància. Va dir que la seva víctima li recordava la figura autoritària de l’orfenat i per això la va matar. I va demanar ser executat perquè, deia, era un malalt i no es podia reprimir. Finalment, va ser condemnat a dues penes de mort.

La premsa sensacionalista de l’època va recollir el crim i Cerveto Goig va aconseguir certa popularitat. Passat un temps, quan el cas ja havia quedat mig oblidat, el director de cinema Gonzalo Herralde va recuperar la història i en va fer un documental. Al documental, Herralde va entrevistar Cerveto Goig a la presó i el va deixar parlar durant hores. Cerveto Goig va explicar els detalls de la seva vida i del crim: historial d’abusos sexuals infantils, traumes…

L’any 1977, després de la mort de Franco i amb l’arribada de la democràcia, hi va haver un indult general i l’abolició de la pena de mort. A Cerveto Goig se li va commutar la pena capital per dues condemnes de trenta anys. Va aconseguir sortir de la presó uns deu anys més tard, però hi va tornar després de cometre un crim sexual. Va acabar morint a la presó.

El cas de Cerveto Goig va ser xocant per la societat barcelonina de l’època perquè era un assassí intel·ligent, que fugia de l’estereotip, i perquè va actuar a la zona alta de la ciutat, no tant acostumada a patir aquesta mena de crims.

Cerveto Goig era massa intel·ligent per estar a una presó i massa perillós per estar a un psiquiàtric. Ell mateix reconeixia que se sentia agredit quan el visitaven els psicòlegs i els psiquiatres perquè se sentia disseccionat. Deia que no els interessava ajudar-lo. El cert és que Cerveto Goig tenia un gran ego i mai no va mostrar penediment pels seus crims.