El 23 de juliol del 2009 els Mossos d’Esquadra entraven al Palau de la Música. Ara fa 10 anys de la crisi més important que ha patit aquesta institució catalana. Es va descobrir que el president de la institució, Fèlix Millet, i el seu entorn, s’havien embutxacat fins a 23 milions d’euros. Es va convertir en un serial mediàtic que va acaparar l’atenció de tota la premsa. Era el cas Palau, conegut també amb el sobrenom de L’espoli del Palau.

És la primera vegada que el Palau parla de la crisi des de dins

Per rememorar l’efemèride i passar pàgina a l’etapa més negra de la institució, el Palau de la Música ha elaborat un documental on es dona veu a 17 entrevistats, entre treballadors, cantaires, Joan Llinares -la persona que va ser designada director del Palau per gestionar la crisi-, el director actual –Joan Oller- i la qui llavors va substituir Fèlix Millet en el càrrec, Mariona Carulla. També hi parlen representants de les institucions com Jordi Martí, delegat de Cultura de l’Ajuntament quan va esclatar el cas, i Lluís Noguera, secretari general de Cultura de la Generalitat en aquella època.

El documental pren molta rellevància i expectació perquè és la primera vegada que la institució parla des de dins sobre com es va gestionar la crisi. La peça, de prop de 60 minuts, és un relat emocional dels 10 últims anys del Palau de la Música, des del descobriment de l’espoli fins al renaixement de l’entitat amb un nou projecte musical centrat en els cors de l’Orfeó Català. El relat és la palanca sobre la qual el Palau ha presentat el nou Pla estratègic dels pròxims anys que intensifica l’aposta per la centralitat dels cors i per una programació amb personalitat pròpia.

L’estrena és el 23 de juliol al Palau Digital

El treball consta de dues narracions. Una sobre la darrera dècada després del cas Millet i l’altra sobre la preparació d’un dels concerts de l’any, la simfonia ‘Resurrecció’ de Mahler amb el director d’orquestra Gustavo Dudamel al capdavant i que també participa en el muntatge. D’aquí el nom del documental: ‘Palau de la Música Catalana (Resurrecció)’.  El 23 de juliol s’estrenarà el vídeo a través del Palau Digital, una nova plataforma de difusió. El documental ha estat produït per Broadcaster i dirigit pel periodista Ernest Cauhé.