Pablo Picasso va viure a Barcelona a cavall dels segles XIX i XX, durant els anys de la seva formació i fins a l’època blava. Aquest vincle amb la ciutat, establert en la seva adolescència i joventut, es mantindria per tota la vida. Aquí va fer les seves primeres exposicions i va inspirar-se per crear una de les seves obres cabdals, ‘Les senyoretes del carrer d’Avinyó’, iniciadora del moviment cubista.

Al mapa hi ha situats els llocs clau de la vida de Picasso al seu pas per Barcelona.

1.- L’arribada dels Picasso a Barcelona

La família Ruiz-Picasso va arribar a Barcelona els primers dies de setembre del 1895. Es va instal·lar als baixos de l’edifici del passeig d’Isabel II, 4, i més tard, al carrer Reina Cristina, cantonada Llauder. Hi van arribar buscant una vida millor. La Barcelona moderna de finals del segle XIX, va inspirar l’obra del jove Picasso.

2.- Picasso i Els 4 Gats

El restaurant Els 4 Gats, a Ciutat Vella, és l’establiment modernista per excel·lència de la ciutat. Allà s’hi reunien els membres més destacats d’aquest moviment artístic. Picasso, en arribar a Barcelona, s’hi va voler introduir. Ell és l’autor del disseny del cartell que es va utilitzar com a portada del menú de la casa.

3.- Els inicis de Picasso a la Sala Parés

La Sala Parés va acollir la primera exposició de Picasso en una galeria de Barcelona. Hi va exposar quatre dibuixos al pastel. Aquesta històrica sala, situada al carrer de Petritxol, 5, encara és oberta avui en dia.

4.- Picasso i les prostitutes del carrer d’Avinyó

Les prostitutes del carrer d’Avinyó de Barcelona van inspirar una de les obres més importants de Picasso, iniciadora del moviment cubista: “Les senyoretes del carrer d’Avinyó”. L’edifici on hi havia el prostíbul que freqüentava Picasso, és avui ocupat per la Fundació Ferrer i Guàrdia.

5.- El Pavelló de la República i el ‘Guernica’

Al peu de l’Hospital de la Vall d’Hebron hi ha la rèplica del Pavelló de la República del 37, on es va exhibir per primera vegada el ‘Guernica’, de Picasso. Avui s’hi pot visitar una rèplica de l’obra en les mateixes condicions de l’original.

6.- El Museu Picasso: Barcelona i l’artista

Antonio Baños entrevista Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso de Barcelona. El director del museu explica la importància de Barcelona en l’obra de l’artista i la seva relació amb la ciutat. Alhora, destaca el paper d’aquest museu en l’estudi i la difusió de la seva obra.