Picasso

Pablo Picasso va viure a Barcelona a cavall dels segles XIX i XX, durant els anys de la seva formació i fins a l’època blava. Aquest vincle amb la ciutat, establert en la seva adolescència i joventut, es mantindria per tota la vida. Aquí va fer les seves primeres exposicions i va inspirar-se per crear una de les seves obres cabdals, ‘Les senyoretes del carrer d’Avinyó’, iniciadora del moviment cubista.

1.- L’arribada dels Picasso a Barcelona

La família Ruiz-Picasso va arribar a Barcelona els primers dies de setembre del 1895. Es va instal·lar als baixos de l’edifici del passeig d’Isabel II, 4 i, més tard, al carrer de la Reina Cristina, cantonada Llauder. Hi van arribar buscant una vida millor. La Barcelona moderna de finals del segle XIX, va inspirar l’obra del jove Picasso.

2.- Picasso i Els Quatre Gats

El restaurant Els 4 Gats, al carrer de Montsió, 3, a Ciutat Vella, és l’establiment modernista per excel·lència de la ciutat. Allà es reunien els membres més destacats d’aquest moviment artístic. Picasso, en arribar a Barcelona, s’hi va voler introduir. Ell és l’autor del disseny del cartell que es va utilitzar com a portada del menú de la casa.

3.- Els inicis de Picasso a la Sala Parés

La Sala Parés, al carrer de Petritxol, 5 va acollir la primera exposició de Picasso en una galeria de Barcelona. Hi va exposar quatre dibuixos al pastel. Aquesta històrica sala, situada al carrer de Petritxol, 5 encara és oberta avui en dia.

4.- Picasso i les prostitutes del carrer d’Avinyó

Les prostitutes del carrer d’Avinyó de Barcelona van inspirar una de les obres més importants de Picasso, iniciadora del moviment cubista: ‘Les senyoretes del carrer d’Avinyó’. L’edifici on havia el prostíbul que freqüentava Picasso, al carrer d’Avinyó, 44 està avui ocupat per la Fundació Ferrer i Guàrdia.

En aquella època, Picasso també freqüentava restaurants de la ciutat com ara Los Caracoles, al carrer d’Escudellers, o el Marsella, al carrer de Sant Pau.

5.- El Pavelló de la República i el ‘Guernica’

Al peu de l’Hospital Vall d’Hebron, al carrer de Cardenal Vidal i Barraquer, 36 hi ha la rèplica del Pavelló de la República del 37, on es va exhibir per primera vegada el ‘Guernica’, de Picasso. Avui s’hi pot visitar una rèplica de l’obra en les mateixes condicions de l’original.

6.- L’exposició de Picasso a la Sala Gaspar el 1960

La Sala Gaspar, aleshores al carrer de Consell de Cent, 323 va acollir la primera exposició de Picasso a Espanya després de la Guerra Civil. Va ser un fet social, cultural i polític de primer ordre i, gràcies a l’èxit que va tenir, va sorgir la iniciativa d’obrir el Museu Picasso a la ciutat.

7.- El Museu Picasso: Barcelona i l’artista

Antonio Baños conversa amb Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso de Barcelona (carrer de Montcada, 15-23). El director del museu explica la importància de Barcelona en l’obra de l’artista i la seva relació amb la ciutat. Alhora, destaca el paper d’aquest museu en l’estudi i la difusió de la seva obra.