A la Bordeta hi ha una petita església que ha tingut una gran incidència en l’activitat política, social i cultural del barri. Situada al carrer de la Constitució número 17 va ser un dels principals escenaris de l’antifranquisme.

L’historiador i autor del blog Memòria de Sants, Agus Giralt, explica al ‘Va passar aquí‘ que la parròquia de Sant Medir es crea per decret i com a territori a l’any 1945, sense un edifici concret. El primer mossèn Amadeu Oller impulsa l’activitat cultural i després mossèn Vidal és el que dona força al vessant social i polític sobretot de grups antifranquistes que tenien una activitat clandestina i que es reunien a la parròquia.

El dia 4 de setembre del 1960 l’arquebisbe Modrego va beneir i celebrar la primera missa en el nou i definitiu temple parroquial al carrer de la Constitució, projectat per l’arquitecte Jordi Bonet i Armengol.

Naixement de Comissions Obreres

El 20 novembre del 1964 , la parròquia també va ser l’escenari on es va fundar CCOO després d’una assemblea en què van participar al voltant de 300 treballadors de sectors productius diferents, bona part dels quals eren de l’empresa Montesa. Van crear Comissions d’Obrers de diferents fàbriques, sent l’embrió del sindicat.

Però a Sant Medir no només es fa activitat política. També és un espai important per a la cultura del nostre país. El 1964 es va crear el Premi Amadeu Oller de poesia, un certamen que ha arribat fins als nostres dies i serveix a molts joves escriptors per publicar les seves creacions per primera vegada.

El campanar de la parròquia de Sant Medir va ser un espai mític de la clandestinitat on s’imprimia propaganda antifranquista. Ara hi ha l’emissora Sants 3 Ràdio.

Comparteix a: