Aquest dissabte començaran les visites guiades per accedir al refugi antiaeri de la plaça de la Revolució del setembre del 1868, a Gràcia. Se’n coneix l’existència des dels anys noranta, arran de les obres del pàrquing de la plaça. Ara, coincidint amb la festa major del districte, s’hi inicien unes visites guiades del 12 al 21 d’agost, que tindran continuïtat tot l’any.

El refugi explica temes relacionats amb la sanitat

Juntament amb un passadís, se n’ha conservat la sala de la farmaciola, amb un banc d’obra, un armari encastat i un quadre elèctric; i la infermeria, amb un armari, un taulell i una pica. Això, segons la restauradora del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament Montserrat Pugès “ha posat amb safata poder dedicar aquest refugi a explicar els avenços en temes de sanitat durant la Guerra Civil” i com estaven organitzats els refugis antiaeris per poder atendre cures i cremades, entre altres aspectes. Els pocs elements que hi ha es van recuperar els anys noranta gràcies a les reivindicacions veïnals.

refugi antiaeri, palça de la Revolució de setembre de 1868, Gràcia (2023)
Aquesta pica és un dels pocs elements que s’han conservat del refugi antiaeri

Només es conserva un 5 % de l’antic refugi

La part que es conserva és només un 5 % del refugi original, que tenia set galeries, actualment marcades en vermell al terra del pàrquing.

refugi antiaeri, palça de la Revolució de setembre de 1868, Gràcia (2023)
Espai d’interpretació i marques que indiquen on era el refugi

Tenia tres entrades i capacitat per a més de 400 persones. La intervenció que s’ha fet és mínima i les estances es poden visitar amb tota l‘austeritat i fredor per donar testimoni de l’època. Tot i això, el refugi es considera excepcional des del punt de vista tant constructiu com social. Estava dotat d’electricitat i aigua, així com de pous de ventilació. A més a més, tenia serveis per a homes i per a dones.

Visites de mitja hora en grups reduïts

El president del Taller d’Història de Gràcia, Josep Maria Contel, diu que aquest refugi, el 267, és un dels més ben conservats a la ciutat. Explica que “val la pena que aquesta petita peça quedi en la memòria de tots els veïns de Gràcia“, els quals, apunta, s’hi van esmerçar molt per construir-lo. L’accés es farà per la planta -4 del pàrquing de la plaça i les visites les coordinarà el Taller d’Història de Gràcia. S’organitzaran en grups de 15 persones, duraran una mitja hora i tindran un cost de tres euros. La visita inclou un espai d’interpretació que recull testimonis i dades més generals dels refugis antiaeris durant la Guerra Civil.

Refugis especialitzats per temes

L’Ajuntament vol especialitzar temàticament els refugis més petits de la ciutat, ja que el 307 (el del Poble-sec) explica de manera més extensa i exhaustiva el projecte dels refugis antiaeris durant la Guerra Civil a Barcelona.