El restaurant Los Caracoles, al carrer d’Escudellers, 14, fa més de 180 anys que sedueix els amants dels cargols i dels pollastres a l’ast. Aurora Bofarull, la propietària actual del negoci, explica la història d’aquest comerç emblemàtic de la ciutat.

Los Caracoles, per aclamació popular

L’any 1835, la família Bofarull va començar a regentar una taverna on es venien vins a granel, licors, petroli o sabó. També se servien petites tapes d’ostres, d’olives o de cargols amb salsa per acompanyar el vi. El local es deia Can Bofarull però, gràcies a l’èxit dels cargols i per aclamació popular, es va acabar anomenant Los Caracoles.

Ramon i Antonio Bofarull, l’avi i besoncle de l’Aurora Bofarull, van ampliar el negoci adquirint el local del costat. També van posar una planxa al carrer on feien caps de xai i cassoles de capipota. Més tard, hi van incorporar una rostisseria, la primera de pollastres de Barcelona. Aquesta innovació va tenir tant d’èxit que la gent hi anava per veure com els pollastres feien voltes i col·lapsava el carrer.

Clients famosos de Los Caracoles

Amb el pas dels anys, el local va créixer i es va convertir en un restaurant de referència dels amants dels cargols i els pollastres a l’ast, i en una parada obligatòria d’estrelles de cine, músics i pintors. Lenny kravitz, Robert de Niro, John Wayne, Jimmy Carter, Elsa Pataky, Julio Iglesias, o els artistes Dalí, Picasso, Miró, Utrillo o Rusiñol són alguns dels famosos clients del local.

Tres dones i un home al capdavant

La família Bofarull, més de 180 anys després d’haver fundat el negoci, segueix al capdavant del restaurant mantenint la tradició familiar. L’Aurora Bofarull forma part de la cinquena generació i sent el pes de la responsabilitat d’haver de mantenir o, fins i tot, superar el llegat rebut. Això passa per adaptar-se als nous temps sense perdre l’element tradicional i incorporar els nous costums alimentaris a la seva cuina. Avui fan cuina de mercat i van canviant els plats de la carta i l’oferta de vins. I el que seria més sorprenent per les antigues generacions, segons l’Aurora Bofarull: tres de les quatre persones que avui porten el negoci són dones!