El licor que servien en un bar de Barcelona va fer aflorar la imaginació als genis més importants del segle XX. El Bar Marsella, situat al carrer de Sant Pau, 65 és un dels racons amb més història de Barcelona. Va obrir el 1820 i es considera un dels més antics de la ciutat. Era un lloc on s’emborratxava Hemingway, i també freqüentava Picasso i Dalí.

L’absenta

L’absenta és la beguda estrella del local, un licor que s’associa a l’art, com un elixir que connecta amb les muses i la inspiració. Per això molts escriptors i pintors de l’època acudien al local per buscar la inspiració.

VPA marsella absenta
Josep Lamiel, propietari del Marsella ens explicava al 2017 com se serveix l’absenta

La República

A l’època de la República, el Marsella era un local on es feien reunions clandestines. Un espai republicà on es feien batudes a diari i, per això, es recollien duros de plata entre els clients per pagar la fiança dels que contínuament eren detinguts. En aquella etapa de persecució es va obligar als propietaris a penjar cartells als miralls de l’establiment, unes prohibicions que encara es conserven.

Les autoritats també van limitar les reunions al voltant de les taules a tres persones. Si la Guàrdia Civil entraven al local i en trobaven més de tres en una taula, se’ls emportaven a la caserna.

Imatge dels dibuixos pintats als miralls del Marsella

Tampoc no es permetia cantar al local, un cartell que avui continua vigent per la normativa municipal de soroll. Un local amb unes vitrines que no s’han obert des de fa dècades, perquè, com reconeix el propietari, no té la clau.

VPA marsella prohibido cantar
Les autoritats no deixaven cantar, per evitar proclames republicanes

Escenari de pel·lícules

El Marsella ha estat també inspiració pel cinema. George Lucas va fer servir el bar a ‘Les aventures del jove Indiana Jones’. També va ser escenari de la pel·lícula ‘Vikcy, Cristina, Barcelona’, de Woody Allen.