Les prostitutes del carrer d’Avinyó, al barri Gòtic, van inspirar una de les obres cabdals de la història de l’art, ‘Les senyoretes del carrer d’Avinyó’, de Pablo Picasso.

Un artista que va començar a freqüentar el 4 Gats per entrar en contacte amb el cercle d’artistes modernistes que s’hi trobaven habitualment fins que L’1 de febrer de 1900, quan Picasso tenia 18 anys, va fer al 4 Gats la primera exposició informal i un any després ja va exposar a la Sala Parés.

El carrer d’Avinyó de Barcelona

Picasso va passar moltes hores en un prostíbul del carrer d’Avinyó molt conegut de finals del segle XIX. Allà es va gestar ‘Les senyoretes d’Avinyó’ que Picasso va pintar, ja a París, el 1907. El cercle francès de Picasso, en sentir Avinyó, ho va associar a la ciutat francesa i no al carrer de Barcelona.

El Picasso que va marcar la història de l’art

El quadre representa cinc dones, en cinc posicions diferents, amb una tècnica transgressora que no va rebre elogis pels cercles de l’època que no entenien aquella manera de pintar. Picasso va apostar per la geometrizació de les formes, l’abstracció, i amb aquest dos elements va néixer el cubisme. L’obra inspirada a un carrer de Barcelona es troba al MoMA de Nova York i es considera un dels primers quadres cubistes.

Ho va explicar Lourdes Cirlot, catedràtica d’història de l’art, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.