gaudi

Antoni Gaudí (1852-1926), un dels grans genis de l’arquitectura, va viure i va desenvolupar la major part de la seva obra a Barcelona, on va deixar joies com el Palau Güell o La Pedrera.

També en aquesta ciutat hi va trobar la mort, el 7 de juny del 1926, quan un tramvia de la línia 30 el va atropellar. A causa de les ferides, va morir tres dies més tard a l’Hospital de la Santa Creu i va ser enterrat el dia 12 de juny al temple de la Sagrada Família.

Va passar aquí‘ ens acosta al llocs i els moments clau de la seva vida a través d’una ruta amb vídeos.

Com traslladar-nos per la ruta Gaudí

El punt de partida de la ruta és el Palau Güell, d’aquí, amb l’L4, des de Jaume I a Girona podem anar al lloc on el geni va morir atropellat per un tramvia, l’encreuament de la Gran Via amb Bailèn. A la plaça de Tetuan, s’agafa l’L2, que condueix al següent punt, la Sagrada Família. L’L5 és ideal per anar fins a La Pedrera. També al passeig de Gràcia es pot visitar la Casa Batlló. Des d’aquí, l’L3 condueix (de Diagonal a Fontana), a la Casa Vicens. Podem anar a peu fins a la capella de la Parròquia de Sant Joan de Gràcia, a la plaça de la Virreina.

Per anar al Parc Güell des de Gràcia, cal agafar el bus 116, al carrer de Sant Salvador amb Verdi. El següent punt de la ruta és la torre Bellesguard. Per arribar-hi, cal agafar el bus V19 al Club Natació Catalunya, fins a Josep Garí -Comte de Sert. Allà s’agafa el bus H2 fins a la rotonda de Bellesguard. I per acabar, un passeig a peu en direcció a la ronda de Mitre per arribar al Col·legi de Santa Teresa de Ganduixer, ‘les Teresianes’, al carrer de Ganduixer 84.

9 punts de la Ruta Gaudí i Modernisme

1.- Palau Güell

La primera gran obra de Gaudí. Es tracta de la residència familiar de l’empresari i mecenes barceloní Eusebi Güell.


2.- Cruïlla Gran Via amb Bailén

A la cruülla de la Gran Via de les Corts Catalanes amb Bailèn, Antoni Gaudí perd la vida.


3.- Sagrada Família

L’obra més gran i més coneguda internacionalment de Gaudí. Síntesi de la seva trajectòria, hi dedica els darrers anys de la vida, tot i que la deixa inacabada.


4.- La Pedrera

La darrera obra civil de Gaudí. És un encàrrec de l’empresari Pere Milà, d’aquí el nom oficial, Casa Milà. El seu disseny innovador i avantguardista va provocar crítiques i polèmiques a la seva època.


5.- Casa Vicens

És el primer projecte important de Gaudí. Es tracta d’una casa d’estiueig feta per encàrrec de Manuel Vicens. Gaudí desenvolupa i estableix en aquesta casa els principis del modernisme.


6.- Capella de la Parròquia de Sant Joan de Gràcia

Segons l’historiador Josep Maria Tarragona, aquesta capella podria ser obra de Gaudí. Habitualment s’ha atribuït a Francesc Berenguer, autor del conjunt de la parròquia.


7.- Parc Güell

Concebut com a una urbanització de luxe, aviat es converteix en el que és avui: un gran jardí amb elements arquitectònics. Encarregat, com tantes altres obres de Gaudí, pel mecenes Eusebi Güell.


8.- Torre Bellesguard

Construïda sobre les restes de la residència d’estiu del rei Martí l’Humà, el darrer rei del casal de Barcelona. L’origen medieval del lloc inspira Gaudí en l’estil de l’edifici.


9.- Col·legi de les Teresianes

Gaudí va construir aquesta escola per encàrrec d’Enric d’Ossó. L’edifici és una al·legoria de ‘Las moradas’, de Santa Teresa de Jesús.