Antoni Gaudí, un dels grans genis de l’arquitectura, va viure i va desenvolupar la major part de la seva obra a Barcelona, on va deixar joies com el Palau Güell o La Pedrera. També en aquesta ciutat hi va trobar la mort. “Va passar aquí” ens acosta al llocs i els moments clau de la seva vida a través d’una ruta amb mapa interactiu i vídeos.

Ruta Gaudí i modernisme

El punt de partida és el Palau Güell, la primera gran obra de Gaudí. D’aquí, s’acosta al lloc on el geni va morir atropellat per un tramvia, l’encreuament de la Gran Via amb Bailèn. D’un lloc a l’altre s’hi pot anar amb l’L4, des de Jaume I a Girona. Molt a la vora, a la plaça de Tetuan, s’agafa l’L2, que condueix al següent punt, la Sagrada Família. Un cop visitada, l’L5 és ideal per anar fins a La Pedrera (Parada inici, Sagrada Família. Parada destinació, Diagonal). També al passeig de Gràcia es pot visitar la Casa Batlló. Des d’aquí, l’L3 condueix, en poques parades (de Diagonal a Fontana), a la Casa Vicens. Aquest trajecte també es pot fer a peu. Igualment, de la Casa Vicens a la capella de la Parròquia de Sant Joan de Gràcia, a la plaça de la Virreina, s’hi pot anar caminant en pocs minuts. Després, per anar al Parc Güell, cal agafar el bus 116, al carrer de Sant Salvador amb Verdi (Parada destinació Arnold Schönberg – Avinguda del Coll del Portell). El darrer punt de la ruta és la torre Bellesguard. Per arribar-hi, cal agafar el bus V19 al Club Natació Catalunya, fins a Josep Garí – Comte de Sert. Allà, a Josep Garí – Collserola, s’agafa el bus H2 fins a la rotonda de Bellesguard.

Tots els punts de la Ruta Gaudí i modernisme

1.- Casa Vicens

És el primer projecte important de Gaudí. Es tracta d’una casa d’estiueig feta per encàrrec de Manuel Vicens. Gaudí desenvolupa i estableix en aquesta casa els principis del modernisme.

2.- Palau Güell

La primera gran obra de Gaudí. Es tracta de la residència familiar de l’empresari i mecenes barceloní Eusebi Güell.

3.- Parc Güell

Concebut com a una urbanització de luxe, aviat es converteix en el que és avui: un gran jardí amb elements arquitectònics. Encarregat, com tantes altres obres de Gaudí, pel mecenes Eusebi Güell.

4.- Torre Bellesguard

Construïda sobre les restes de la residència d’estiu del rei Martí l’Humà, el darrer rei del casal de Barcelona. L’origen medieval del lloc inspira Gaudí en l’estil de l’edifici.

  • data: 1900-1909
  • adreça: carrer de Bellesguard, 20
  • barri: la Bonanova
  • vídeo: La torre Bellesguard

5.- La Pedrera

La darrera obra civil de Gaudí. És un encàrrec de l’empresari Pere Milà, d’aquí el nom oficial, Casa Milà. El seu disseny innovador i avantguardista va provocar crítiques i polèmiques a la seva època.

6.- Capella de la Parròquia de Sant Joan de Gràcia

Segons l’historiador Josep Maria Tarragona, aquesta capella podria ser obra de Gaudí. Habitualment s’ha atribuït a Francesc Berenguer, autor del conjunt de la parròquia.

7.- Sagrada Família

L’obra més gran i més coneguda internacionalment de Gaudí. Síntesi de la seva trajectòria, hi dedica els darrers anys de la vida, tot i que la deixa inacabada.

8.- Mort de Gaudí

Antoni Gaudí és atropellat per un tramvia en aquest punt de la ciutat, Gran Via de les Corts Catalanes amb Bailèn. A conseqüència de les greus ferides, mor hores més tard a l’Hospital de la Santa Creu.